Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina dana mandata

Pala Vlada Crne Gore: Izglasano nepovjerenje premijeru Zdravku Krivokapiću, tijekom sjednice zgradu parlamenta čuvala policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorskoj Vladi skupština je izglasala nepovjerenje. Pala je tako Vlada Zdravka Krivokapića.

Većinom glasova su zastupnici Skupštine Crne Gore izglasali nepovjerenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Ilustracija pokret europa sad Crna Gora u ponedjeljak dobiva novu vladu, najavljen prosvjed

Glasala su 54 zastupnika, od kojih njih 43 za nepovjerenje, a protiv 11.

Kada je počelo javno glasanje, zastupnici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene napustili su dvoranu.

Krivokapić je tijekom rasprave izašao iz dvorane i nije prisustvovao sjednici, kao niti većina ministara. Sjednicu je napustio i potpredsjednik Dritan Abazović.

Tijekom sjednice je zgrada parlamenta čuvala policija, a raspoređeni su bili i vatrogasci, pišu podgoričke Vijesti

''Ugozio i otežao suradnju''

Zastupnici URA-e i oporbe ponovili su stav da je Krivokapić svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao suradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

Također, Krivokapić je optužen da je njegovo djelovanje dovelo do usporavanja integracije Crne Gore u EU.

Zastupnici Demokrata i dijela Krivokapićeve koalicije ustvrdili su da je Abazovićeva URA uspostavila suradnju sa Đukanovićevim DPS-om te da se radi o izdaji volje birača na izborima u kolovozu 2020. godine kada su tri koalicije predvođene Krivokapićem, Abazovićem i Bečićem prvi put u 30 godina na izborima porazile DPS.

Formiranje manjinske vlade

U Crnoj Gori narednih dana očekuje se formiranje manjinske vlade sastavljene od stručnjaka, čelnika URA i manjinskih stranaka, a podršku bi trebali dobiti od svih dosadašnjih oporbenih stranaka.

Tijekom zasjedanja crnogorskog parlamenta bilo je pojačano prisustvo polciije, a provladinih prosvjeda, iako su bili najavljeni, nije bilo. Prethodno su premijer i predsjednik parlamenta pozvali pristaše da ostanu kod kuće ustvrdivši da imaju informacije o osjetljivoj sigurnosnoj situaciji.

Krivokapićeva vlada, prva bez Đukanovićevog DPS-a u novijoj povijesti zemlje, formirana je krajem prosinca 2020. godine i u njezinom sastavu su bili stručnjaci. Na njen sastav veliki utjecaj imala je Srpska pravoslavna crkva, pa je prvi korak nove vlade bila prilagodba zakona o slobodi vjeroispovijesti zahtjevima SPC-a.

Pokušao smijeniti čelnike

Do raskola između Krivokapića i njegovog jedinog potpredsjednika Abazovića došlo je početkom rujna prošle godine tijekom ustoličenja novog mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Joanikija. Njegovu inauguraciju na Cetinju pokušavali su prosvjedima i blokadom ceste spriječiti pristalice Crnogorske pravoslavne crkve.

Nakon tog događaja, Krivokapić je pokušao smijeniti sve čelnike sigurnosnog sektora, počev od ministra unutarnjih poslova i šefa policije, koji su bili protiv inaugaracije na Cetinju ukazujući na veliki sigurnosni rizik. Tome se usprotivio Abazović, u čijem portofolju su sve sigurnosne službe.

Nakon toga Abazović je uspostavio suradnju s oporbenim manjinskim strankama, te je osigurao podršku oporbe za opoziv.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene