Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbrži put za dopremanje robe iz Azije do istočne obale SAD-a 2050. godine mogao bi ići preko Arktika s obzirom da, prema istraživanjima, globalno zatopljenje može otvoriti nove morske puteve kroz područje koje je sada okovano neprobojnim ledom.


Većina pomorskog prometa između Azije i Amerike trenutno prolazi kroz Suez ili Panamski kanal, a to će se najvjerojatnije i nastaviti čak i ako topljenje Arktičkog oceana učini daleki sjever mnogo dostupnijim.

Vezani članci Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Klimatolozi tvrde: Temperaturnih skokova bit će sve više Zabrinjavajuće otapanje vječnog leda na Arktiku (Foto: AFP) "Otapanje vječnog leda oslobodit će i ogromne količine otrovnog kemijskog elementa"

Sve toplije temperature mogu otvoriti novi sjeverozapadni prolaz sjeverno od Kanade što bi također bio ekonomski isplativ plovni put koji je sada samo ponekad prohodan za najvećih ljetnih vrućina. No, zatopljenje bi do sredine stoljeća moglo otvoriti i izravni put preko Sjevernog pola, navodi se u istraživanju američke Nacionalne akademije znanosti, prenosi Reuters.

>> Šokantni dokaz o budućnosti koja očekuje čovječanstvo!

Sjeverni morski put, koji je uglavnom priljubljen u sjeverne obale Rusije i primarni je arktički plovni put i dalje će biti održiv navodi se u istraživanju koje je proveo Laurence Smith, profesor geografije na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.

Plovni put preko Arktika i u buduće bi bio sezonski, ograničen na dijelove godine kada bi se led stanjio. Prošlog je rujna američki Institut za istraživanje snijega i leda objavio da je topljenje leda na Arktičkom oceanu doseglo rekordnu razinu, tim više što je Arktik jedno od mjesta na Zemlji koje se najbrže zagrijava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook