Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva najjača portugalska sindikata zajednički će organizirati opći štrajk, kojim se protive vladinim mjerama štednje.


To je prvi puta od 1988. godine da dva najjača sindikata u zemlji zajednički organizaraju štrajk. Sindikati planiraju zaustaviti autobusni, željeznički i zračni promet, štrajkat će i djelatnici u zdravstvenom i bankarskom sektoru.

Smanjenje plaća i uvođenje novih poreza

Socijalistički premijer Jose Socrates odlučan je u namjeri smanjenja plaća i uvođenja novih poreza kako bi se smanjio proračunski deficit. Portugalska vlada pokušava svim silama spriječiti ponavljanje grčkog, odnosno irskog slučaja, čije su vlade bile prisiljene zatražiti ogromnu finacijsku pomoć od Europske Unije i Međunarodnog montarnog fonda kako bi spriječile kolaps državnih financija.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Zdravstveni sustav pred kolapsom? Austrija i Njemačka ponudile pomoć: "Imperativ je europske solidarnosti spašavati ljudske živote brzo i bez birokracije" Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije

Sindikati ističu kako će vladine mjere najviše pogoditi radnike i umirovljenike. Također, raste strah od povećanja nezaposlenosti, koja je već sada dosegla 10.9 posto, što je najviša razina nezaposlenosti od 80-tih.(Hina)