Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuirano 50 tisuća ljudi

VIDEO/FOTO Stravični prizori - čitav grad utapa se u nezapamćenim poplavama: "Ovo je daleko od završetka"

Australija poplave 1
Australija poplave 1 Muhammad Farooq
Aktualno Galerija Australija poplave 1 Australija poplave 1 Foto: Muhammad Farooq Australija poplave 2 Australija poplave 2 Foto: Muhammad Farooq Australija poplave 3 Australija poplave 3 Foto: Muhammad Farooq Australija poplave 4 Australija poplave 4 Foto: Muhammad Farooq +0 Australija poplave 5 Galerija 1/5 >>
Olujne kiše nastavile su u utorak padati na istočnoj australskoj obali, pojačavajući krizu s poplavama u Sydneyju jer je dodatnim tisućama stanovnika naređeno da napuste svoje domove nakon što je vodostaj rijeka brzo porastao iznad opasnih razina.

Oko 50.000 stanovnika Novog Južnog Walesa, većinom u zapadnim predgrađima Sydneyja, dobilo je naredbu da se evakuira ili je upozoreno da bi moglo dobiti nalog za evakuaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

"Ovaj događaj je daleko od završetka", kazao je premijer Novog Južnog Walesa Dominic Perrottet. "Gdje god bili, budite oprezni kada se vozite našim cestama. Još uvijek postoje znatni rizici od iznenadnih poplava."

Australski premijer Anthony Albanese, koji se u utorak vratio u svoju zemlju nakon jednotjednog putovanja Europom, rekao je da će u srijedu obići pogođena područja zajedno s Perrottetom.

Na jednoj od snimki s društvenih mreža možemo vidjeti kako se automobili usporenom brzinom probijaju kroz tunel prepun vode.

Savezna vlada proglasila je stanje prirodne katastrofe, pomažući stanovnicima pogođenim poplavama da dobiju hitnu financijsku potporu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sanacija u tijeku Nesvakidašnji prizor u Zaprešiću: Puknula cijev, glavna prometnica pod vodom, grad dobio rivu

S kanala Earth4Tomorrow na Twitteru dolazi zastrašujuća snimka na kojoj se može vidjeti kako bujica odnosi automobile. 

 

U nekim je regijama od subote palo 800 mm kiše. Prosječna godišnja količina oborina u Australiji je oko 500 mm. Na nekoliko poplavljenih mjesta predviđaju se i vjetrovi do 90 km na sat, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda.

Nigel Myron, stanovnik poplavama pogođenog područja, rekao je da je pripremio čamac na napuhavanje ako se bude morao evakuirati iako se želi vratiti u svoje mjesto nakon što se voda povuče.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene