Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polovi se mijenjaju

BUDUĆNOST NAM NIJE SVIJETLA Hoće li nas stići zla kob naših predaka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatolozi vjeruju da krećemo prema promjeni zemljinih polova, događaju koji se već zbio te se smatra odgovornim za uništenjem Neandertalaca.

Solarne radijacije koje bi značajno štetile Zemlji uslijed promjene polova mogle bi se događati tijekom 200 godina, upozorili su znanstvenici NASA-e, piše Express.co.uk. NASA je potvrdila strahove da bismo se mogli kretati prema izvanrednom događaju, ukoliko se magnetski polovi promjene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvukli smo se 'za dlaku' Solarna oluja gotovo izazvala nuklearni rat Slika nije dostupna Drastično smanjenje populacije NOĆNA MORA Evo što bi se dogodilo da Zemlju dohvati super baklja sa Sunca

Klimatolozi vjeruju da krećemo prema promjeni magnetskih polja planete, događaju koji se već zbivao te se u pojedinim znanstvenim krugovima smatra odgovornim za uništenjem Neandertalaca.

VIDEO Sunce se 'preokrenulo': Južni i sjeverni pol izmijenili polarnost

Bruce Jakosky, glavni klimatolog na sveučilištu Colorado, kazao je da kada se dogodi promjena, magnetska polja Zemlje koja sprječavaju da do nas dopru opasne radijacije sunca, bila bi neutralizirana na 200 godina.

Ovaj detalj otkrio je tijekom povijesne najave kako je Mars izgubio 99% svoje atmosfere i svojih oceana koji su mogli biti dom nekoj vrsti života. Solarni vjetrovi uništili su njegovu atmosferu. 'Kada se dogodi promjena polova, Zemlja neće imati magnetska polja oko 200 godina', rekao je.

Očekuje se da bi tijekom tog vremena, solarne eksplozije mogle uništiti dio naše atmosfere kao što se to dogodilo na Marsu prije nekoliko milijardi godina. Međutim, 200 godina nije dovoljno da sunce uništi atmosferu toliko da bi život na planeti odumro u potpunosti.

Michael Myer, glavni znanstvenik NASA-ine misije na Mars dodao je da je sunce bilo mnogo snažnije u ranijim fazama sunčeva sustava kada je 'stradao' Mars, a čak i tada je taj proces trajao milijardama godina.

Znanstvenici priznaju da 200 godina bez magnetskog polja koja bi branila Zemlju od sunčevih solarnih oluja, imalo bi posljedice za ljude. Tijekom promjene polova stanovnici Zemlje mogli bi imati povećan rizik od raka kože.

Magnetsko polje naša je prva linija obrane protiv štetnih UV zraka i svako stanjivanje atmosfere znači povećanje rizika od raka kože.

Bez magnetskog polja ili s značajno smanjenim magnetskim poljem, solarne oluje mogle bi uništiti globalne komunikacijske objekte, opskrbu električnom energijom te dovesti do požara, smatraju pojedini istraživači.

Geolozi kažu kako su se ovakve promjene već događale mnogo puta u povijesti postojanja Zemlje, a posljednji put to se dogodilo prije 780.000 godina, za vrijeme kamenog doba.

Alan Thompson, britanski geolog kaže kako se tada nisu dogodile nikakve katastrofalne stvari. 'Nije se dogodilo globalno pomicanje kontinenata, ili katastrofe na cijelom planetu, što je dokazivo iz fosila i drugih materijala koji su nam poznati iz tog doba', kaže Thompson.

Promjena polova mogla bi se dogoditi za manje od 1.000 godina. Znanstvenici vjeruju kako će tada magnetska polja opasno oslabiti i ostaviti nas na milost solarnim olujama i radijaciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene