Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodeći znanstvenici

NASA objavila veliko otkriće o atmosferi Marsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila nova otkrića vezana uz atmosferu Marsa koja mogu pomoći u upoznavanju planetove prošlosti i mogućnosti života na njemu.

Milijardama godina ranije Mars je izgledao veoma slično Zemlji, znanstvenici pretpostavljaju. No, nešto se dogodilo prije 3,7 milijardi godina što je ozbiljno promijenilo klimu na Crvenom planetu te ga s vremenom pretvorilo u u suh, pust i zamrznuti beživotni planet koji nimalo ne liči na prvotnog sebe.

Godinama su se znanstvenici pitali gdje su s Marsa nestale površinske vode i atmosferski ugljični dioksid koji su važni za mogući rast biljaka. No, sada su korak bliže odgovorima na ta pitanja. I to zahvaljujući NASA-inoj misiji MAVEN koja je nedavno završila godinu dana boravka u orbiti oko Marsa.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Zoran Milanović će u kampanju za Europski parlament? Borba na društvenim mrežama Milanovića prozvao HDZ-ov ministar, stigao mu odgovor s Pantovčaka: "A kako ide bratov posao s kamionima?!"

NASA je održala konferenciju za novinare na kojoj je objavila nova otkrića s misije na Mars. Na konferenciji su govorili vodeći znanstvenici iz tog područja.

NASA-ina misija MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), koja se bavi istraživanjem gornjih dijelova Marsove atmosfere, ionosfere i magnetosfere, identificirala je proces koji je izgleda odigrao ključnu ulogu u pretvaranju klime na Marsu od prvotno vruće i suhe koja bi bila pogodna za stvaranje života, do hladne i sušne, kakva je danas.

Podaci do kojih je došao MAVEN omogućili su znanstvenicima da odrede brzinu kojom atmosfera na Marsu gubi plin zbog solarnog vjetra. Otkrića pokazuju da se erozija Marsove atmosfere značajno povećava tijekom solarne oluje.


'Mars je izgleda imao gustu atmosferu dovoljno toplu za podršku tekuće vode koja je ključni sastojak i temelj za život kakvog danas znamo', rekao je John Grunsfeld, astronaut i suradnik administrator NASA-e. 'Razumijevanje onoga što se dogodilo atmosferi na Marsu će unaprijediti naše znanje o evoluciji bilo koje planetarne atmosfere.'

Mjerenja MAVEN-a pokazuju da solarni vjetar raspršuje plin po stopi od oko 100 grama svake sekunde.

'To je kao krađa nekoliko kovanica iz blagajne svaki dan. Gubitak postane vidljiv tek nakon proteka duljeg vremena', rekao je Bruce Jakosky, MAVEN-ov glavni istraživač na Sveučilištu u Coloradu.

'Vidjeli smo da se erozija atmosfere povećava tijekom solarnih oluja, pa mislimo da je stopa gubitka bila mnogo veća prije više milijardi godina kad je sunce bilo mlađe i puno aktivnije.'

Osim toga, niz dramatičnih solarnih oluja udario je Marsovu atmosferu u ožujku 2015. godine, a MAVEN je utvrdio da je gubitak bio ubrzan. Kombinacija većih stopa gubitaka i povećanih solarnih oluja u prošlosti sugeriraju da je gubitak atmosfere bio vjerojatno glavni razlog u promjeni klime Marsa.

INTERNET POLUDIO OD ZNATIŽELJE - NASA najavila veliko otkriće

Prošlo je 15 godina od početka jednog od najvećih projekata čovječanstva

Solarni vjetar je struja čestica, uglavnom protona i elektrona, koji dolaze iz sunčeve atmosfere brzinom od oko milijun milja na sat. Magnetsko polje nošeno solarnim vjetrom koji prolazi uz Mars može stvoriti električno polje, kao što turbine na Zamlji proizvode struju. Ovo električno polje ubrzava električki nabijene atome plina, ione, u Marsovu gornju atmosferu i 'ispucava' ih u svemir.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene