Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska: Pokolj u Katynu u središtu izborne bitke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski konzervativni čelnici, braća Lech i Jaroslaw Kaczynski, danas su se suočili s optužbama da žele ispolitizirati svečanost obilježavanja sjećanja na tisuće poljskih časnike koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata likvidirali sovjeti.

Predsjednik Lech Kaczynski, čiji brat Jaroslaw želi osvojiti i drugi premijerski mandat na parlamentarnim izborima 21. listopada, premjestio je obilježavanje pokolja u Katynu na petak, iako bi se spomenuta godišnjica trebala obilježiti na proljeće iduće godine.

Pročitajte i ovo Traktori blokirali autocestu - 3 Veliko nezadovoljstvo Poljski poljoprivrednici traktorima blokirali autocestu prema Njemačkoj Slika nije dostupna Da ne razljute Staljina Arhivi: SAD prikrio sovjetski pokolj u Katynu

Tijekom ceremonije, pročitat će se imena 13.000 žrtava koje je u šumi pored Katyna, nedaleko od Smolenska, po naredbi Staljina 1940. likvidirala sovjetska tajna policija NKVD.

Obitelji žrtava prosvjeduju protiv održavanja ceremonije usred
izborne kampanje, a oštrim prosvjedima pridružio se i slavni redatelj Andrzej Wajda koji je nedavno snimio film o Katynu i čiji je djed bio među pogubljenima.

Sovjeti su za pokolj okrivljavali Nijemce, no 1990. je Mihail
Gorbačov priznao da je za taj strašni zločin odgovoran NKVD.

Stranka zakona i pravde, braće Kaczynski, igra u izborima na snažnu nacionalnu kartu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene