Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz prosvjeda

Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu kako bi pridobila mlađe birače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna poljska oporbena stranka zatražila je u četvrtak izmjene zakona koje bi omogućile abortus na zahtjev majke, što je značajna promjena politike uslijed žestoke polemike o abortusu u toj većinski katoličkoj zemlji.

Iako je centristička Građanska platforma (PO) promijenila stajalište, malo je vjerojatno da će zakon izmijeniti aktualni saziv parlamenta čiji mandat istječe 2023.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Ustavni sud koji je u listopadu prošle godine uveo gotovo potpunu zabranu abortusa dokinuo je tri desetljeća dugi konsenzus u Poljskoj da je abortus dopušten u slučaju silovanja, incesta, prijetnji za zdravlje majke ili u slučaju oštećenja fetusa.

Presudu je podržala nacionalistička vlada, a protiv nje su mladi koji su za liberalizaciju abortusa u skladu s europskim trendovima.

PO je u četvrtak objavio da bi ženama trebalo omogućiti abortus do 12. tjedna trudnoće, nakon konzultacija s liječnikom i psihijatrom. Stranka se također zalaže da veću dostupnost spolnog odgoja i umjetne oplodnje te testiranje roditelja.

"To je odgovor na očekivanja birača. Jasno stajalište o ovome pitanju", rekao je predsjednik PO-a Borys Budka.

Politički analitičari kažu da bi mladi birači, koji su tjednima prosvjedovali zbog odluke ustavnog suda, mogli biti ključni za ishod parlamentarnih izbora 2023.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene