Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konzultirali se u vladi

Nakon masovnih prosvjeda Poljska odgađa primjenu odluke o pobačajima: "Treba vremena za dijalog, bude se snažne emocije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska desničarska vlada odlučila je odgoditi primjenu odluke koja bi dodatno ograničila pravo na pobačaj, a zbog koje u toj zemlji prosvjedi traju već dva tjedna.

Vladin dužnosnik je rekao kako su se u vladi konzultirali te kako je potrebno još vremena za dijalog i kako se primjena odluke kojom se pobačaj gotovo u potpunosti brani odgađa.

"Bilo bi dobro uzeti još vremena za dijalog i pronaći novu poziciju u ovoj teškoj situaciji koja pobuđuje snažne emocije", kazao je šef premijerovog ureda Michal Dvorczky, prenosi The Guardian.

Ustavni sud je prošlog mjeseca odlučio da pobačaj fetusa s kongenitalnim manama krši Ustav te kako takav pobačaj nije dopušten i time je dodatno ograničio propise o pobačaju u Poljskoj, koji su već jedni od najstrožih u Europi. Urođene mane bile su glavni razlog gotovo svih pobačaja izvedenih prošle godine u toj zemlji, a kada bi ova odluka stupila na snagu, prekid trudnoće bio bi legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demonstracije diljem zemlje "Crvene munje" na ulicama Varšave, masovni prosvjedi protiv novih restrikcija oko pobačaja: "Spremni smo se boriti do kraja!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč epidemiji Poljaci prosvjeduju protiv zabrane pobačaja, okupljaju se pred crkvama: "Katolkinje također trebaju pravo na pobačaj"

Nakon objave te odluke krenuli su prosvjedi u kojima je sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi unatoč epidemiološkim mjerama prema kojima se ne smije sastati više od pet ljudi. Posljedično, pala je i potpora desničarskoj vladi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene