Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Racije diljem grada

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Londonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadači koji su izveli teroristički napad u noći sa subote na nedjelju u srcu Londona su identificirani, međutim, njihov identitet još nije objavljen. U raciji na istoku grada uhićeno je 12 ljudi. U nedjelju navečer Islamska je država preuzela odgovornost za ovaj stravičan čin.

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

- U terorističkom napadu u subotu navečer u Londonu u kojemu su se napadači zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu ubijeno je sedam osoba i ranjeno najmanje 48.

- Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Londonu, objavila je u nedjelju agencija agencije Amaq."Ogranak islamističkih boraca pogubljen je u jučerašnjem napad u Londonu", objavljeno je na Amaqovoj stranici.

- Policija je ubila trojicu napadača. Napadači su identificirani, međutim, njihov identitet još nije objavljen.

- 21 osoba je u kritičnom je stanju, a među ranjenima je dvoje Nijemaca, dok je kanadski državljanin jedan od sedmoro ubijenih

- U raciji na istoku grada uhićeno je 12 ljudi, a dovodi ih se u vezu s počiniteljima masakra u središtu Londona. Policija je isprva pretražila zgradu na adresi na kojoj je bio prijavljen jedan od trojice napadača koji su u subotu navečer ubili sedam osoba kod London Bridgea, javlja Sky News.

21 osoba kritično, Kanađanin ubijen, dvoje Nijemaca ozlijeđeno

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je da je u napadu ubijen državljanin Kanade. "Kanada osuđuje taj suludi atentat u kojem su ubijeni i ranjeni nevini ljudi, a činjenica da je među žrtvama jedan Kanađanin slama mi srce", priopćio je Trudeau.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izvijestio je da je ozlijeđeno dvoje njemačkih državljana. Istaknuo je da Berlin usko surađuje s britanskim vlastima i da, iako apsolutne sigurnosti nema, ključ u borbi protiv terorizma je "znati i preduhitriti počinitelje".

Osam policajaca ispalilo je nezabilježenu količinu hitaca

Šef britanske protuterorističke policije, Mark Rowley, u izjavi za medije naglasio je kako policija ostvaruje značajan napredak u identificiranju trojice napadača na Londonski most i Borough market.

Rowley je potvrdio da su racije po istočnom Londonu i dalje u tijeku. Dodao je i kako je bijeli kombi, kojim su napadači pokosili pješake na Londonskom mostu, unajmio jedan od tih napadača.

Tijekom intervencije policije iz službenog je oružja zapucalo osam policajaca, rekao je Rowley. Dodao je da su policajci ispalili nezabilježenu količinu streljiva prema napadačima, kako bi se uvjerili da su ih neutralizirali i jer se činilo da su bili bombaši samoubojice.

Rowley je rekao i da je jedan civil ranjen hicem iz policijskog oružja, no da je bila riječ o ne kritičnom ranjavanju. Rowley je isto tako istaknuo da su dio žrtava napada stranci.

Policija u međuvremenu uzima izjave od stotina ljudi. Rowley ističe da će barikade na Londonskom mostu i Borough marketu ostati na mjestu još neko vrijeme.

Policija je sve više uvjerena da su napad izvela trojica ubijenih napadača, ali istovremeno istražuju da li je još netko bio upleten u planiranje tih napada. Rowley je na kraju istaknuo da će javnost svjedočiti odsad i pojačanim fizičkim mjerama zaštite na svim londonskim mostovima.

Most gdje je bio napad velika je turistička atrakcija

London Bridge na kojem su napadači pješake pokosili vozilom, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija, kao i ulice oko mosta i Borough marketa. To su elitne četvrti pune barova i restorana u kojima se navečer okuplja velik broj ljudi.

Televizija je prenijela da je policija raciju počela u 7 ujutro po mjesnom vremenu.

Pozivajući se na očevice Reuters je prenio da je policija bila teško naoružana i da je opkolila blok zgrada te se čula pucnjava tijekom operacije.

Očevici su rekli da je policija izvela kontrolirane eksplozije prije ulaska u zgradu.

Četiri žene kojima su pokrili lica napustile su zgradu i odvedene su policijskim vozilom, javlja fotograf agencije Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je putem svojeg Twitter profila Londonskog gradonačelnika, nakon terorističkog napada u srcu Londona, koji se dogodio tijekom noći sa subote na nedjelju.

"Najmanje sedmero mrtvih i 48 ranjenih u terorističkom napadu i gradonačelnik Londona kaže kako 'nema razloga za paniku!'", napisao je Trump.

Napad se zbio uoči britanskih parlamentarnih izbora zakazanih za 8. lipnja i manje od dva tjedna nakon samoubilačkog napada na manchesterskom koncertu američke pop pjevačice Ariane Grande na kojemu su ubijene 22 osobe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene