Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Swiebodzin, mali poljski grad na zapadu Poljske koji je do sada bio poznat samo kao regionalno trgovačko središte, novu će popularnost doživjeti po ogromnom, 33-metarskom kipu Isusa koji se uzdiže s okolnog brda.


Projekt je izazvao mnogo različitih mišljenja, ali gradonačelnik je zadovoljan pažnjom koju će Swiebodzin dobiti zahvaljujući ovom kipu. 'Grad će ovim postavljanjem kipa dobiti na značenju, ne samo u Poljskoj nego i diljem svijeta. Dolaziti će dosta ljudi i trošiti novac u gradu. Neki od njih iz vjerskih razloga, a drugi iz čiste znatiželje', rekao je gradonačelnik Dariusz Bekisz.

Vezani članci Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“ Homofobni napad, ilustracija Poljska najavila zabranu usvajanja djece istospolnim parovima: Vladajući smatraju da je to prijetnja rimokatoličkom načinu života

>> Grom uništio 19 metara visoku statuu Isusa

>> Foto: Grom udario u najveći na svijetu kip Isusa Krista

Ideju za postavljanje ovog kipa dao je lokalni svećenik, otac Sylwester Zawadski, a kip je veći od poznatog prikaza Isusa u Rio de Janeiru. Brazilski kip je bez postolja visok 30 metara, a poljski 33. 'Mnogo je bilo pitanja zbog čega je kip ovoliko visok. Ideja nije bila natjecanje s bilo kime već je broj 33 simboličan radi činjenice da je Isus umro u tim godinama', objasnio je otac Zawadski.

Projekt izgradnje ovog kipa financirali su lokalni poduzetnici, a prilikom postavljanja Isusove glave trebala je ogromna dizalica i veliki broj radnika koji su sve to osiguravali. Postavljanje je nekoliko puta odgađano jer jak vjetar nije dopuštao rad na dizalici, a samo postavljanje gledao je veliki broj stanovnika Swiebodzina, a već su došli i prvi zainteresirani turisti. Poljaci se trenutno mogu pohvaliti najvećim kipom Isusa na svijetu barem dok se ne izgradi najavljeni kip u malom brazilskom gradu Sertaozinhu koji bi trebao biti visok 57 metara.