Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuta istraga za logor u Morinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viši sud u Podgorici prihvatio je zahtjev državnog tužitelja Crne Gore i otvorio istragu protiv šest osoba, bivših pripadnika redovnog i pričuvnog sustava bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), za ratne zločine u logoru Morinj.

Kako u srijedu piše podgorički dnevnik Republika, istragu u tom
postupku vodit će istražni sudac podgoričkog Višeg suda Mušika
Dujović, koji još nije zakazao saslušanje osumnjičenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podgorica: Šest osoba osumnjičeno za zlodjela u logoru Morinj Slika nije dostupna Podgorica: Dolazak del Ponte ubrzava istragu o logoru Morinj

Dujović će, prema Zakonu, nakon saslušanja osumnjičenih, donijeti odluku o tome hoće li pokrenuti istragu protiv njih ili će izraziti neslaganje s Tužiteljstvom.

Kako je priopćeno iz podgoričkog Višeg suda, osumnjičenu šestorku, čija imena se ne navode nego samo inicijali, tereti se da su od 3. listopada 1991. godine do 2. srpnja 1992. u mjestu Morinj, kod Kotora, kao pripadnici JNA počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Morinj, kršeći pravila međunarodnog prava.

Osumnjičeni M.G., kao isljednik naređivao je mučenja i nečovječne postupke nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima, dok su ostali ispunjavali njegove naredbe, navodi se u zahtjevu za provođenje istrage.

Oni su u objektima tzv. sabirnog centra JNA, s dubrovačkog područja dovodili i zatvarali civile i ratne zarobljenike, protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Prema neslužbenim saznanjima podgoričkog dnevnika, Tužiteljstvo je predložilo da se u istražnom postupku sasluša više od 50 svjedoka.

Crnogorsko tužilaštvo podnijelo je zahtjev za provođenje istrage 7. srpnja, odnosno samo deset dana nakon što je vrhovna državna tužiteljica Vesna Medenica izjavila da ima problema s dokazima u tom predmetu. 

Ona je tada rekla da su dokazi koji su stigli iz Hrvatske
kvalitetni, ali da ih neće prihvatiti na osnovu svjedočenja od prije
15 godina.

- Ne želimo izvesti ljude pred sud na temelju nečega što je netko
svjedočio pred hrvatskim pravosuđem prije 15 godina. Oni će morati doći pred crnogorske pravosudne organe kako bi prepoznali počinitelje, pa da onda s čvrstim dokazima idu pred sud, kazala je Medenica.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte izjavila je prije dva dana u Podgorici da će pomoći Crnoj Gori u pribavljanju dokaza ne samo za logor u Morinju, nego i za sva druga mjesta u Crnoj Gori gdje su počinjeni ratni zločini.

Del Ponte i Medenica naći će se tijekom ovog mjeseca na Brijunima, na sastanku tužitelja iz regije, i tom prilikom, kako je najavljeno, utvrdit će detalje te pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene