Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Asteroid za koji se vjeruje da u jezgri sadrži 90 milijuna tona platine, kao i druge rijetke i vrijedne materijale, proći će pokraj našeg planeta velikom brzinom.


Asteroid službenog naziva 2011 UW158, velik je 452 puta 1.001 metara te će proći pokraj Zemlje na udaljenosti od 2,4 milijuna kilometra, izvijestio je Goldstone Radar Observatory. Bit će 30 puta bliži Zemlji od najbližeg planeta u sunčevom sustavu i bogat je platinom, piše RT.

Vezani članci Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga (Foto: AFP) Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga Asteroid/Ilustracija (Foto: AFP) Pogledajte u nebo: Asteroid veličine teretnjaka noćas će proći opasno blizu Zemlje

Kada asteroid bude najbliže Zemlji, još uvijek će biti šest puta udaljeniji od mjesečeve orbite, pa ga se neće moći vidjeti golim okom.

Ali bit će omogućen stream prizora s opservatorija na Kanarima, u nedjelju u 22 sata GMT, odnosno u Hrvatskoj u ponoć.

Zbog blizine kojom vrijedni asteroidi prolaze pokraj Zemlje, već je sastavljena futuristička želja za robotske misije iskopavanja. Prema različitim procjenama, asteroid 2011 UW158, sadrži rude plemenitih metala i drugih minerala u vrijednosti od 300 milijardi dolara do 5,4 trilijuna dolara!

Mimoilazi nas još jedan asteroid: Kad bi udario u Zemlju scenarij bi bio kataklizmičan

Sastav asteroida ustanovljen je uz pomoć spektrometra koji mjeri intenzitet refleksije svjetla od objekta.

Takozvana skupina planetarnih resursa, pothvat za vađenje rude iz asteroida, financijski poduprt šefovima Googlea Ericom Schmidtom i Larryjem Pageom te milijarderom Richardom Bransonom, definira asteroide poput ovog pogodnim za rudarstvo 'tipa-X', tw katalogizira desetke sličnih potencijalnih meta diljem sunčevog sustava.

Već je na Međunarodnu svemirsku postaju poslano vozilo, s kojim će se testirati vađenje rude s asteroida.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook