Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 26 godina

Pokojna 'TetraPak bogatašica' znala tko je ubio švedskog premijera Olofa Palmea?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misterij oko ubojstva bivšeg švedskog premijera Olofa Palmea 1986. godine, mogao bi napokon dobiti svoj epilog.

Britanska policija, nakon što je pronašla tijelo Eve Rausing, supruge nasljednika TetraPak bogatstva Hansa Kristiana Rausinga, otkrila je i neke podatke na njezinom računalu, koji bi mogli rasvijetliti ubojstvo bivšeg švedskog premijera Palmea, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg Uhićena tijekom prosvjeda Počinje suđenje Greti Thunberg: "Ova zemlja prostire crveni tepih klimatskim kriminalcima!" Ilustracija Napad u Londonu Užasan incident nakon sudara: Devet osoba zalio korozivnom tvari, žena i dvoje male djece prebačeni u bolnicu

>> Supruga vlasnika Tetra Paka pronađena mrtva

Rausing je, podsjetimo, pronađena mrtva u stanu, u kojem je živjela sa suprugom, prošlog mjeseca. Londonska policija pronašla je njezino tijelo u raspadajućem stanju, pod hrpom odjeće i vreća za smeće. Njezin suprug zbog toga je dobio 10 mjeseci uvjetne zatvorske kazne ranije ovog mjeseca, nakon što je priznao kako joj nije htio omogućiti dostojanstven pokop. Njegova supruga umrla je u svibnju, dva mjeseca prije nego što ju je pronašla policija. Oboje su bili poznati kao teški ovisnici o drogama.

No, policija je u njezinom računalu pronašla podatke koji bi mogli rasvijetliti ubojstvo Olofa Palmea, jer se među njima nalazi i podatak kako je za ubojstvo odgovoran švedski poduzetnik, koji se bojao kako bi Palme mogao naštetiti njegovom poslovanju.

Pokojna Eva Rausing putem emailova se dopisivala oko ubojstva bivšeg švedskog premijera s Gunnarom Wallom, piscem koji je napisao dvije knjige oko tog ubojstva. Wall kaže kako ga je Rausing kontaktirala u lipnju prošle godine i rekla mu za za ranije navedenog poduzetnika.

Dopisivali su se regularno sve do svibnja ove godine, kad je Rausing umrla, a Wall nije reagirao na nagli prestanak dopisivanja, sve dok nije čuo da je umrla pod nerazjašnjenim okolnostima. Rausing je u jednom emailu napisala Wallu: 'Ne zaboravi istražiti stvar ako slučajno iznenada umrem! Samo se šalim, nadam se!'.

'Rekla mi je i kako će kontaktirati tužitelje u Švedskoj i učinilo mi se kao da ima neki dogovor oko sastanka s njima', istaknuo je Wall.

Podaci koje je londonska policija pronašla, proslijeđeni su švedskim vlastima, koje su potvrdile tu informaciju, no detalje nisu zasad htjeli iznositi.

Palme je ubijen 28. veljače 1986. godine na putu prema kući iz kina. Bio je u društvu svoje supruge Lisbeth, a ubio ga je jedan napadač. Njegova supruga napadača je identificirala kao Christera Petterssona, sitnog kriminalca, a ovaj je osuđen na doživotnu robiju. No žalbeni sud kasnije je utvrdio kako je kredibilitet svjedoka upitan pa je Pettersson pušten na slobodu.

Među mnogim osumnjičenima za ubojstvo Palmea našli su se i kurdski militanti te južnoafrička i jugoslavenska tajna služba.

Palme je bio socijalni demokrat i oštar protivnik i kritičar Vijetnamskog rata, zbog čega je na sebe navukao bijes Washingtona. Bio je i posrednik koji je zaslužan za prekid iračko-iranskog sukoba, a bio je i oštar protivnik južnoafričkog apartheida.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene