Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statistička obrada

Pogledajte u kojem dijelu zrakoplova se najbolje nalaziti krene li padati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč tome što se mnogi ne osjećaju ugodno u zraku, uvijek imajte na umu da je letenje najsigurniji oblik transporta i da su šanse da će te skončati u zrakoplovnoj nesreći samo 1:8000!

Zahvaljujući novinarima lista Time, koji su obradili podatke iz zrakoplovnih nesreća u zadnjih 35 godina (govorimo sveukupno o 17 nesreća od 1980. godine u kojima je bilo poginulih i preživjelih, op.a.), eto informacije koju nije naodmet znati koristite li se takvom vrstom transporta. Naime, doista postoje sjedala koja su, statistički gledano, sigurnija od ostalih i koja je mudro rezervirati.

Pročitajte i ovo Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale Slika nije dostupna Išli na natjecanje u Disneyland Kalifornija: Najmanje četiri osobe poginule pri padu zrakoplova na kuće

Ta se sjedala nalaze u srednjim redovima stražnjeg dijela zrakoplova (pogledajte grafički prikaz u videu), dok najmanje šanse da će preživjeti imaju putnici koji se nalaze uz prolaz u srednjem dijelu.

Kaštel Štafilić: Pao avion, dvije su osobe poginule! Svjedoci tvrde: Zamalo je 'pokupio' kupače na plaži

"Analiza je pokazala da je stopa smrtnosti u stražnjem dijelu zrakoplova 32%, u srednjem 39%, odnosno u prednjem dijelu zrakoplova 38%".

"Nadalje, ako još u obzir uzmemo i redove, stopa smrtnosti je najmanja (28%) ako sjedite u sredini u stražnjem dijelu zrakoplova, a najveća ukoliko se nalazite uz prolaz u sredini aviona (44%)", otkrili su u članku novinari Timea i dodali:

KONTROLORI NA NAJPROMETNIJOJ ZRAČNOJ LUCI U SVIJETU Kako im uspijeva izbjeći katastrofe?

"Naravno, hoćete li preživjeti ovisi ponajviše o okolnostima, što je zrakoplov zadesilo, a mnogi će vam stručnjaci reći i to da zapravo nema veze gdje sjedite. S time se također moguće složiti jer su činjenice otkrile da su nakon pojedinih nesreća preživjeli sjedili u različitim dijelovima", dodali su novinari i napomenuli da je njihov zaključak ipak samo izveden iz statističke obrade.

Govoreći o statistici, u zaključku teksta istaknimo da je zrakoplov još uvijek uvjerljivo najsigurnije prijevozno sredstvo te da su šanse da će te u njemu skončati jedan naprema osam tisuća!

A to je doista ništa ukoliko to usporedite s vožnjom u automobilu jer su šanse da ćete u njemu stradati čak 1 naprema 112.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene