Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donesena prva odluka

Nakon više od godine dana: Petorica osuđena na smrt zbog ubojstva saudijskog novinara

Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP)
Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Foto: Afp
Petorica su u Sadijskoj Arabiji osuđena na smrt zbog ubojstva novinara u listopadu prošle godine.

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je pet osoba na smrt zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Novinar je ubijen u konzulatu u turskom gradu Istanbulu. Vjeruje se da ga je ubio tim saudijskih agenata.

Pročitajte i ovo Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) "Slučaj postao histeričan" Turska zatražila izručenje osumnjičenih za ubojstvo novinara, Saudijska Arabija odgovorila na zahtjev Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) "Ubojstvo planirano danima" Raskomadano i unakaženo? Tijelo saudijskog novinara pronađeno u bunaru u vrtu konzulata

Javni tužitelj kazao je da se radi o rezultatu "odvratne operacije" i podignuo optužnice protiv 11 neimenovanih pojedinaca. UN-ov stručnjak komentirao je da se radi o "izvansudskom pogubljenju", piše BBC.

Podsjetimo, novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, saudijskog disidenta nekoć bliskog kraljevskoj obitelji, ali potom njezina žestokog kritičara, ubio je i raskomadao saudijski odred smrti, smatraju turske obavještajne agencije.

Khashoggi, kritičar prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, posljednji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Izvjestiteljica UN-a zaključila je da je ubojstvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubojstvo, što saudijski službenici odbacuju.

Saudijski tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za petoricu od 11 osumnjičenih za ubojstvo novinara. Nakon što je u prvo vrijeme nijekao smrt novinara, Rijad je u konačnici objasnio da je Khashoggi ubijen u operaciji izvan kontrole države. Međutim, Ankara optužuje najviše instance saudijske države. Turski i američki mediji sumnjiče prijestolonasljednika Mohameda bih Salmana da je sam naredio operaciju protiv Khashoggija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene