Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni dan za zemlju

Drugi krug povijesnih izbora u Turskoj: Hoće li Erdogan uspjeti osvojiti i treći mandat?

Izbori u Turskoj
Izbori u Turskoj Foto: Afp
Turci su u nedjelju započeli glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem bi Tayyip Recep Erdogan mogao produžiti svoju vladavinu na treće desetljeće i ustrajati na sve autoritarnijem putu Turske, snažnoj vanjskoj politici i neortodoksnom gospodarskom upravljanju.

Uoči nedjeljnog drugog kruga predsjedničkih izbora sve ukazuje na to da će Recep Tayyip Erdogan (69) ponovo pobijediti i zakoračiti u treće desetljeće na vlasti.

Iako su uoči prvog kruga ankete ukazivale na to da će ga oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu spriječiti da osvoji treći mandat, čini se da će vlast ostati čvrsto u Erdoganovim rukama.

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Erdogan ili Kılıçdaroğlu Pobjednik izbora u Turskoj je nacionalizam: "Glasaju li birači za jakog lidera i stabilnost ili doista žele promjenu?"

Anketa uoči drugog kruga pokazuju predviđaju da će Erdogan osvojiti od 52 do 55 posto glasova.

U tjednima prije prvog kruga parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. svibnja, koje su mnogi analitičari najavljivali kao ključne za povijest Turske, analitičari su predviđali da će uz podršku raznorodne, ali ujedinjene oporbe, Kilicdaroglu napokon okončati dva desetljeća Erdoganove vladavine.

Erdogan i dalje ima podršku velikog dijela građana

No pokazalo se da dugovječni turski vođa još uživa narodnu podršku unatoč gospodarskoj krizi i visokoj inflaciji zadnjih godina te unatoč bolnim posljedicama razornog potresa iz veljače na jugoistoku zemlje.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Ima li Erdoganov protukandidat šanse u drugom krugu? "Jedna osoba bit će ključna"

Dodatni, ali ne i neočekivan udarac Kilicdaroglu je nanio Sinan Ogan, kandidat ultranacionalističkog saveza ATA koji je u prvom krugu bio treći s oko pet posto osvojenih glasova. Ogan je odlučio u drugom krugu podržati Erdogana.

Glasanje je počelo u 8 ujutro po lokalnom vremenu (05:00 GMT) i završit će u 17 sati (14:00 GMT). Očekuje se da će ishod biti jasan do rane večeri.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene