Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Putinov najveći saveznik poziva na pregovore: "Imamo ozbiljnu pat poziciju"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Počeo je treći krug pregovora o ukrajinskom planu za mir, ali bez Rusije koja je sastanak nazvala "izrazito proturuskim događajem". Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je na mirovne pregovore dviju snaga.

Rusija i Ukrajina se na ratnim bojišnicama nalaze u pat poziciji i dvije strane trebaju sjesti za pregovrački stol i dogovoriti završetak sukoba, rekao je ovog vikenda bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Dovoljno je problema na obje strane i, općenito govoreći, imamo ozbiljnu pat poziciju: nitko ne može ništa učiniti i značajno ojačati svoj pložaj", rekao je Lukašenko.

"Sučeljeni su u rovovima, do smrti. Ljudi umiru", istaknuo je Lukašenko.

Pročitajte i ovo Borba roditelja za lijek - 1 Ne odustaju Roditelji traže odobrenje lijeka za ahondroplaziju, ministar: "Sljedeći tjedan će se sastati Povjerenstvo"

Ruske snage ne odustaju od napada na uništeni grad Avdiivku u Donjecku usprkos velikim gubicima, obavila je Bijela kuća, no prva crta bojičnice u Ukrajini jedva da se pomaknula u protekloj godini, usprkos mukotrpnoj višemjesčnoj ofenzivi Kijeva.

Lukašenko ponavlja da se zahtjevi Ukrajine prema Rusiji, da napusti njezin teritorij, moraju riješiti za pregovaračkim stolom, "kako se više ne bi umiralo". Po njegovim riječima, preduvjeti nisu potrebni, glavno da se izda zapovijed o prestranku borbi.

Pregovori o ukrajinskom planu za mir

Treći krug pregovora o ukrajinskom planu za mir počeli su u subotu na Malti uz sudjelovanje predstavnika više od 60 zemalja, ali bez Rusije koja je sastanak nazvala "izrazito proturuskim događajem".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je govor prvog od dva dana pregovora iza zatvorenih vrata koji trebaju pridobiti potporu za njegov plan od deset točaka kako bi se zaustavio rat koji je potaknula ruska invazija u veljači 2022. godine.

Pročitajte i ovo Plovni put Ston - Broce - 7 brojni problemi za mještane Cesta duga dva i pol kilometra ruglo je ispod nedavno otvorenog mosta: "Gore imate ideju Hrvatske, a ovo dolje je prava Hrvatska"

U objavi na društvenim mrežama ukrajinski predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja predstavnika 66 zemalja na sastanku koji se održava nakon onih u Džedi i u Kopenhagenu ljetos. To je dokaz, rekao je, da je ukrajinski mirovni plan "polako postao globalni".

"Na sastanku je potvrđen velik interes i sve veća potpora glavnim dijelovima ukrajinske mirovne formule", ocijenio je predstavnik Europske unije. Oko 40 zemalja sudjelovalo je na saudijskom samitu u kolovozu.

Mirovni plan Zelenskog ima deset točaka i traži od Rusije da povuče sve svoje snage izvan međunarodno priznate ukrajinske granice. No Rusija – koja je u rujnu 2022. proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, Luhanske, Donecke, Hersonske i Zaporiške te Krima 2014. – odbija svako rješenje koje bi uključilo napuštanje teritorija.

Rusi uništili 36 dronova

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su tijekom noći 36 bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora kod Krimskog poluotoka, priopćilo je rusko ministarstvo obrane rano u nedjelju. U priopćenju poslanom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ministarstvo nije otkrilo je li u napadu bilo štete ili žrtava. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene