Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovačka stranka lijevog centra Smer Roberta Fica pobijedila je na izborima osvojivši skoro 45 posto glasova, po podacima izbornog povjerenstva objavljenim u nedjelju u Bratislavi.


Nakon 97,9 posto prebrojanih glasova Smer je osvojio 44,8 posto što bi značilo da dobija 84 mjesta od ukupno 150 u parlamentu, javlja slovačka agencija TASR. Izlaznost je bila 58,78 posto.

Prema privremenim i nepotpunim rezultatima Demokršćanski pokret (KDH) ima 8,8 posto i 16 mjesta, zatim prosvjedna stranka 'Obični ljudi' sa 8,44 posto i također 16 mjesta. Nakon njih mađarsko-slovačka stranka Most-Hid sa 6,96 posto glasova i 13 zastupnika, pa stranka desnog centra dosadašnje premijerke Ivete Radičove (SDKU-DS) sa 5,7 posto glasova i 11 zastupnika i liberalno-populistička stranka Sloboda i solidarnost (SaS) sa 5,46 posto glasova i 10 zastupnika.

'Europska unija može se osloniti na Smer jer mi shvaćamo da Slovačka, kao mala zemlaj koja živi u Europi i želi živjeti u Europi...želi održanje eurozone i eura kao jake europske valute', rekao je Fico u sjedištu svoje stranke.

U subotu je 4,3 milijuna registriranih birača u Slovačkoj izašlo na biračka mjesta kako bi izabrali novi parlament. Na izborima se 26 stranaka borilo za 150 mjesta u parlamentu. Prijevremeni izbori su postali nužni nakon što se u listopadu prošle godine raspala koalicija desnog centra zbog nesuglasica o europskog fondu za spašavanje posrnulih članica i pomoći Grčkoj nakon samo dvije godine na vlasti. (Hina)

Vezani članci koronavirus, Slovačka Koja je njihova tajna? Ova je europska zemlja od početka epidemije zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva Slovački premijer Robert Fico (Foto: AFP) Možete li zamisliti ovakvo što i kod nas? Slovački premijer "odgulio" noćnu šihtu s radnicima u tvornici