Obavijesti Video Pretražite Navigacija
45% glasova

Pobjeda ljevice u Slovačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovačka stranka lijevog centra Smer Roberta Fica pobijedila je na izborima osvojivši skoro 45 posto glasova, po podacima izbornog povjerenstva objavljenim u nedjelju u Bratislavi.

Nakon 97,9 posto prebrojanih glasova Smer je osvojio 44,8 posto što bi značilo da dobija 84 mjesta od ukupno 150 u parlamentu, javlja slovačka agencija TASR. Izlaznost je bila 58,78 posto.

Prema privremenim i nepotpunim rezultatima Demokršćanski pokret (KDH) ima 8,8 posto i 16 mjesta, zatim prosvjedna stranka 'Obični ljudi' sa 8,44 posto i također 16 mjesta. Nakon njih mađarsko-slovačka stranka Most-Hid sa 6,96 posto glasova i 13 zastupnika, pa stranka desnog centra dosadašnje premijerke Ivete Radičove (SDKU-DS) sa 5,7 posto glasova i 11 zastupnika i liberalno-populistička stranka Sloboda i solidarnost (SaS) sa 5,46 posto glasova i 10 zastupnika.

'Europska unija može se osloniti na Smer jer mi shvaćamo da Slovačka, kao mala zemlaj koja živi u Europi i želi živjeti u Europi...želi održanje eurozone i eura kao jake europske valute', rekao je Fico u sjedištu svoje stranke.

U subotu je 4,3 milijuna registriranih birača u Slovačkoj izašlo na biračka mjesta kako bi izabrali novi parlament. Na izborima se 26 stranaka borilo za 150 mjesta u parlamentu. Prijevremeni izbori su postali nužni nakon što se u listopadu prošle godine raspala koalicija desnog centra zbog nesuglasica o europskog fondu za spašavanje posrnulih članica i pomoći Grčkoj nakon samo dvije godine na vlasti. (Hina)

Pročitajte i ovo Robert Fico, slovački premijer Jasna poruka Slovačka spremna staviti veto na ulazak Ukrajine u NATO: "To je osnova za treći svjetski rat" Robert Fico, slovački premijer Snažan udarac Slovačka donijela odluku koje se Ukrajina pribojavala: Hoće li utjecati na ishod rata?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene