Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čemu se protivi, a za što se zalaže

Doznajte kakvi su stavovi novog Pape!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi papa Franjo često se isticao svojim naprednjačkim stajalištima u gospodarskim i socijalnim pitanjima, ali kada je riječ o moralu i o nauku Katoličke crkve, sigurno je na strani konzervativaca.

EUTANAZIJA I POBAČAJ: Primas Argentine Jorge Bergoglio uvijek se protivio pobačaju i eutanaziji, zauzimajući se "za život od začeća do dostojanstvene i naravne smrti".

"Znanost nam potvrđuje da novo ljudsko biće od trenutka začeća posjeduje cjelovit genetski kod", rekao je. Pobačaj je, pod utjecajem Crkve, i dalje zabranjen u Argentini.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

>> Uočite razliku: Papino obraćanje 2005. i Papino obraćanje sinoć!

>> Papa održao prvu misu: 'Hodajte, gradite, ispovijedite!'

PREZERVATIV: Bergoglio je uvijek bio protiv uporabe prezervativa, držeći se čvrsto stajališta Crkve, pa i kada je riječ o prevenciji aidsa.

SVEĆENIČKI CELIBAT: "Celibat je životni izbor, kao što je, primjerice, život u siromaštvu", ocijenio je Jorge Bergoglio, priznavši da taj izbor može biti "kritičan u nekim trenutcima kada svećenik u svojoj župi susretne ženu u koju vjeruje da je zaljubljen".

PEDOFILIJA: Nikada se nije očitovao o pedofilskim skandalima koji su zadnjih godina potresali Crkvu.

ISTOSPOLNI BRAK: Jorge Bergoglio je bio oštar kritičar zakona o vjenčanju osoba istog spola koji je predložila vlada Cristine Kirchner i koji je odobren u srpnju 2010. "Ne budimo naivni: nije riječ o običnoj političkoj borbi; krajnji cilj je uništenje Božjeg plana", rekao je nadbiskup Buenos Airesa uoči donošenja teksta.

>> Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

SPOLNI IDENTITET: Novi papa se odlučno borio protiv zakona donesenog 2011. koji argentinskim transvestitima i transseksualcima omogućuje da u matične knjige upišu spol koji su izabrali.

KRŠTENJE: G. 2012. zatražio je od svećenika 11 biskupija u Buenos Airesu da krste svu djecu, pa i onu rođenu izvan crkvenog braka, izrazivši žaljenje što "neki svećenici ne krste djecu samohranih majki", nazivajući te svećenike čak i "licemjerima".

DIKTATURA: "Učinio sam što sam mogao, s obzirom na moju dob i slabe veze, u zauzimanju za osobe nestale" tijekom diktature (1976.-1983.), rekao je Bergoglio, kako piše u knjizi "Isusovac" (autori Sergio Rubin i Francesca Abrogetti), odgovarajući na optužbe za suradnju u smještanju dvojice isusovaca u zatvor.

OKOLIŠ: Njegovi suradnici tvrde da se Bergoglio zauzima za zaštitu okoliša.

GLOBALIZACIJA: Novi Papa smatra da globalizacija "donosi više opasnosti". "Ne možemo zanijekati kulturu naših naroda. To je velika opasnost" globalizacije, rekao je Jorge Bergoglio novinarima.

POLITIKA: Nadbiskup Buenos Airesa misli da politika mora biti u službi "općeg dobra, za razliku od ideogija koje uvijek rađaju nasilje".

EKONOMIJA I LIBERALIZAM: "Kao i komunizam koji se izgubio u svojim proturječnostima, i liberalizam će se urušiti zbog svojih opreka", ocijenio je. "Ne smijemo pristati na pasivno prihvaćanje tiranije gospodarstva", rekao je. "Zadaća nije samo smanjiti proračun (državni) kako bi se zadovoljila tržišta". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene