Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sažeta propovijed

Papa održao prvu misu: 'Hodajte, gradite, ispovijedite!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička crkva ima novog poglavara. Jorge Bergoglio održao je svjoju prvu misu kao papa.

Euharistijsko slavlje u Sikstinskoj kapeli je počelo u 17 sati, a Papa je danas slavio misu samo s kardinalima elektorima. Propovijed je bila na talijanskom, trajala je 10 minuta i nije bila pripremljena unaprijed, već ju je Papa izgovarao spontano. Inače su ova prva slavlja puna gregorijanskih napjeva i tajanstvenosti.

Pročitajte i ovo Damir Krstičević, bivši ministar obrane Nevjerojatno Svećenik vjernicima rekao da glasaju po savjesti, ali za oltar pozvao Krstičevića Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu Međunarodni susret katoličke mladeži Na papinoj misi prisustvovalo milijun i pol vjernika: "Dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san..."

>> Doznajte kakvi su stavovi novog Pape!

'Bez Isusa nećemo stići nigdje'

'Možemo hodati koliko želimo, ali bez Isusa nećemo stići nigdje. Što se događa kada ne gradimo na stijeni? Ista stvar koja se događa kada djeca grade kule od pijeska na plaži. Sruše se. Nastavite hodati u prisustvu Gospodina, Gospodin je svjetlo. Hodajte, gradite, ispovijedite. Nadam se da ćemo imati hrabrosti hodati u prisutnosti Gospodina, s križem Gospodina i obnoviti svoju Crkvu', rekao je Papa u svojoj prvoj propovijedi.

Papa je rekao i kako je Crkva 'tek nevladina organizacija' ako ne naviješta Isusa i ne želi nositi njegov križ..'Oni koji se ne mole Isusu, mole se đavlu. Ako ne naviještamo Isusa Krista, naviještamo svjetovnost đavla, svjetovnost zlog duha', dodao je, prekidan pljeskom.

Ono što je posebno zanimljivo, papa se sinoć prvi put obratio vjernicima s 'dobra večer', nije ih pozdravio na vjerski način s 'hvaljen Isus i Marija'. On se, dakle, tog trenutka nije obratio samo vjernicima Katoličke crkve, nego cijelome svijetu, a to je jedna novina koju do sada nismo vidjeli i time je pokazao da doista želi biti pontifex - onaj koji će graditi mostove prema svijetu.

Nakon što je napustio balkon Bazilike svetog Petra, procurilo je i nekoliko detalja o sinoćnjim događajima. Navodno je, prilikom odijevanja, odbio staviti zlatni križ te je ostavio svoj željezni. Također, sinoć je na povratku u vatikanski hotel u kojem su povodom konklave odsjeli kardinali, inzistirao da plati račun, premda je u tom trenutku zapravo već postao 'gazda kuće'. Iznos računa nije otkriven. Odbio je i prijevoz limuzinom te do hotela došao autobusom u društvu ostalih kardinala.

Nakon izbora papa je kardinale je pozdravio sa stolice koja je bila s njima u razini, a ne s povišene koja je bila pripremljena za njega. Da se nije nadao da će biti odabran potvrđuje i to da je kupio povratnu kartu za Buenos Aires, a odabirom je bila iznenađena i njegova obitelj.

Reakcije na odabir stižu iz cijeloga svijeta, Latinska Amerika pozdravlja izbor pape latinoamerikanca. Afrikanci se nadaju da će tom kontinentu posvetiti više pažnje. Europljani poručuju da je pred njim težak zadatak uvođenja reda u Crkvu.

>> Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

Kardinali o novom papi

Kardinal Puljić je kazao da je Papa Franjo čovjek koji se može suočiti s izazovima Katoličke crkve u ovom vremenu. 'Nakon izbora mi kardinali pristupamo i izražavamo svoju vjernost, tada sam ja pristupio i čestitao. Nisam uspio puno progovoriti, on je odmah odgovorio da ja dolazim iz Crkve trpeće. Dakle, vidim po tome da je odmah prepoznao, ne samo moju osobu, nego i mjesnu crkvu u kojoj ja djelujem', kazao je kardinal Puljić.

Kardinal Bozanić je pak istaknuo kako je ovo prvi papa koji nosi ime Franjo, prvi papa iz reda isusovaca, prvi papa iz Amerike te da to govorio o jednom novom početku.

Glavni tajnik sinode biskupa u Vatikanu, Nikola Eterović je reko da se radi o velikom čovjeku koji je ostvario ideal Isusa Krista u siromaštvu, u poslušnosti i čistoći te da su to sigurno vrijednosti koje će on zastupati.

'On je izabrao to ime jer želi biti Papa siromašnih, jednostavan, otvoren, a to se vidjelo već iz njegovog nastupa. Dakle, bez neke velike pompe, blizu svakom čovjeku, jasno katolicima poštenima i svim ljudima dobre volje', dodao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene