Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako vrijeme odmiče, tako se otkriva sve više detalja o životu novoga Pape. Poštovanje naroda stekao je kritizirajući veliike kapitaliste, ali i svoje kolege koje je prozivao za licemjerje.


Papa Franjo postao je kardinalom 2001. godine kada je gospodarstvo Argentine bilo pred kolapsom. Poštovanje naroda stekao je u vrlo kratkom roku, prvenstveno zbog kritika upućenih neograničenom kapitalizmu i onima koji su ga dopuštali jer su tako osiromašili milijune Argentinaca.

Vezani članci Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manjak svećenika otvorio kontroverzno pitanje: Hoće li se oženjeni muškarci moći zaređivati? Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje"

U domovini ga slave kao zaštitnika siromašnih, a tu je 'titulu' opravdao jednim od prvih poteza koje je napravio kao papa - nije htio prihvatiti zlatni križ koji je trebao zamijeniti njegov željezni. 'Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj od željeza', rekao je tom prilikom Papa.

>> Papa joj rekao: 'Ako se ne udaš za mene, postat ću svećenik'

Kritike nije upućivao samo izvan Crkve. I mnoge svoje kolege iz argentinske Crkve je prozivao zbog licemjerja te im poručio da zaboravljaju da se 'Isus kupao s gubavcima i sjedio za stolom s prostitutkama'.

Inače, papa Franjo je školovan kao kemičar, a predavao je i književnost, psihologiju i filozofiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook