Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Kijevu je održao sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Nakon toga krenuo je u obilazak poprišta ratnih razaranja u Irpinu i Buči.

Galerija Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu Andrej Plenković u Kijevu - 5 +18 Andrej Plenković u Kijevu - 3

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, priopćeno je iz Vlade u nedjelju prijepodne. 

Na sastancima je ukrajinski državni vrh upoznao predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovaralo se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Premijer Andrej Plenković je iz Kijeva na svom Twitteru rekao da "nastavljamo pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku te ćemo nastaviti parlamentarnu suradnju, osobito glede europskog puta".

Irpin, poprište ratnih razaranja - 10 Andrej Plenković u Kijevu - 2 (Foto: Vlada RH)

Hrvatski premijer rekao je da ga je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski informirao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije, stoji na Twitteru vlade.

"Predsjednik Zelenskij informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje", napisao je Plenković.

Nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta, Plenković je rekao da Hrvatska nastavlja "pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku" te nastavlja s parlamentarnom suradnjom, "osobito glede europskog puta". Hrvatski je premijer ranije rekao da se Zagreb zalaže da Ukrajina dobije poseban status u EU-u.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Irpin, poprište ratnih razaranja - 10 Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu (Foto: Vlada RH)

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

"Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi", rekao je Plenković na zajedničkoj presici s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Nakon presice Plenković je podigao hrvatsku zastavu pred našom ambasadom u Kijevu.

U nastavku dana, premijer Plenković posjetio je Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva i poprište ratnih razaranja.

"Žalimo zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove", napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju