Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iznenadan posjet

FOTO/VIDEO Plenković obišao poprište ratnih razaranja u Irpinu i Buči: Prizori koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu Foto: Vlada RH Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu Foto: Vlada RH Andrej Plenković u Kijevu - 5 Andrej Plenković u Kijevu - 5 Foto: Vlada RH Andrej Plenković u Kijevu - 3 Andrej Plenković u Kijevu - 3 Foto: Vlada RH +17 Andrej Plenković u Kijevu - 2 Galerija 1/22 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Kijevu je održao sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Nakon toga krenuo je u obilazak poprišta ratnih razaranja u Irpinu i Buči.

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, priopćeno je iz Vlade u nedjelju prijepodne. 

Na sastancima je ukrajinski državni vrh upoznao predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovaralo se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Premijer Andrej Plenković je iz Kijeva na svom Twitteru rekao da "nastavljamo pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku te ćemo nastaviti parlamentarnu suradnju, osobito glede europskog puta".

Irpin, poprište ratnih razaranja - 10 Andrej Plenković u Kijevu - 2 (Foto: Vlada RH)

Hrvatski premijer rekao je da ga je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski informirao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije, stoji na Twitteru vlade.

"Predsjednik Zelenskij informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje", napisao je Plenković.

Nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta, Plenković je rekao da Hrvatska nastavlja "pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku" te nastavlja s parlamentarnom suradnjom, "osobito glede europskog puta". Hrvatski je premijer ranije rekao da se Zagreb zalaže da Ukrajina dobije poseban status u EU-u.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Irpin, poprište ratnih razaranja - 10 Andrej Plenković i Volodimir Zelenski u Kijevu (Foto: Vlada RH)

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

"Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi", rekao je Plenković na zajedničkoj presici s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Nakon presice Plenković je podigao hrvatsku zastavu pred našom ambasadom u Kijevu.

U nastavku dana, premijer Plenković posjetio je Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva i poprište ratnih razaranja.

"Žalimo zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove", napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene