Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožen dijalog

Sjeverna Koreja upozorava Ameriku: "Mogli bi vratiti stanje na polaznu točku. Nismo to napravili zbog vas"

Kim Jong Un i Moon Jae In (Foto: Getty Images)
Kim Jong Un i Moon Jae In (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Sjeverna Koreja u nedjelju je upozorila Sjedinjene Države da je ne provociraju i zanijekala da je na pregovore pristala pod američkim pritiskom, nekoliko tjedana prije bilateralnog summita koji svijet očekuje s nestrpljenjem.

Tvrdnja da je dolazak Pjongjanga za pregovarački stol "znak slabosti" ne pogoduje dijalogu i mogla bi "vratiti stanje na polaznu točku", upozorio je u nedjelju glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un (Foto: AFP) Novi zaokret Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom Kim Jong Un (Foto:AFP) Piši kući propalo Velik skok unazad: Sjeverna Koreja napušta ključni proces zbližavanja dviju zemalja

Optužio je SAD da "namjerno provocira" Pjongjang želeći zaustaviti "ozračje dijaloga".

Američki predsjednik Donald Trump treba se uskoro prvi put sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, nekoliko tjedana nakon susreta na vrhu na kojemu su sudjelovali potonji i južnokorejski predsjednik Moon Jae In.

Sjevernokorejski glasnogovornik nije spomenuo summit Trumpa i Kima.

Nakon višegodišnje napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa na poluotoku je od početka godine počela popuštati napetost između dviju Koreja koje su službeno još u ratu.

Trump je krajem travnja izjavio da je njegov čvrst stav prema Sjevernoj Koreji pridonio smirivanju stanja.

Podsjetio je na kritike koje su mu domaći kritičari upućivali u vrijeme najveće napetosti s Kimom kada su dvojica čelnika gotovo svakodnevno razmjenjivala osobne uvrede i prijetila ratom.

"Sjećate li se što su govorili? 'Gurnut će nas u nuklearni rat'", rekao je Trump. "Ne, sila će nas sačuvati od nuklearnog rata, a neće nas gurnuti u nj!" (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene