Američki MOAB (Foto: AFP)
Američki MOAB (Foto: AFP) Foto: AFP

Kina je predstavila novo moćno oružje, koje je nazvala vlastitom verzijom „Majke svih bombi“.


Pekinška verzija „Majke svih bombi“

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu" Ilustracija Stvara se nova vojna sila u Europi! Ova država ulaže enormna sredstva u naoružanje

Kina ima novu bombu – i ogromna je. Rastuća supersila, Kina, predstavila je novitet – novu verziju bombe koju je predstavila kineska industrija oružja NORINCO. Radi se o zračnoj bombi s potencijalnom masovnog uništenja, prenijeli su lokalni mediji.

NORDICO je u prosincu 2018. Na svojoj web stranici objavio vedeo s prikazom bombe koju je bombarder H-6K ispustio iz zraka te simulirao ogromnu eksploziju. Ova je bomba ujedno i prvo takvo oružje predstavljeno javnosti, piše News.com.au.

Izvješća pokazuju kako je je ovo najsnažnija nenuklearna bomba u Kini te da bombarderi H6K mogu odjednom prenijeti samo jednu zbog njene veličine i težine.

Kineska „Majka svih bombi“ navodno je dugačka oko 5-6 metara te se pretpostavlja da bi svojim udarom mogla odjednom izbrisati cijele zemaljske mete, npr. zgrade ili skloništa za obranu.

„Masivna eksplozija može lako i potpuno izbrisati utvređene zemaljske ciljeve kao što su zgrade, skloništa za obranu ili vojne baze“, rekao je Wei Dongxu, vojni analitičar iz Pekinga.

MOAB – „Majka svih bombi“

Oružje je vrlo slično MOAB-u (Massive Ordnance Air Blast), iliti „Majci svih bombi“, ali se tvrdi kako je kineski model lakši i manji – vjerojatno namjerno kako bi se omogućilo da bomba bude bačena s bombardera.

"Američka bomba je toliko velika da je mora nositi veći transportni zrakoplov ", rekao je Wei, ističući da bombarder može letjeti brže i da može ciljati s većom preciznošću.

MOAB je razvijen 2003. godine kao priprema za američku invaziju na Irak, s cijenom od 16 milijuna dolara, ali se oružje pokazalo previše rizičnim za korištenje u gusto naseljenim područjima Iraka.

Ta je bomba prvi puta bačena u borbi 2017. godine u pokušaju uništenja tunelske mreže koju koristi ISIL na istoku Afganistana. Bacanje je okarakteritirano kao uspjeh te je Donald Trump cijeli pothvat pohvalio no brojke poginulih nisu objavljene. Afganistan je iznio izvjhešće kako je poginulo između 36 i 92 ISIL-ova borca.

Oružje nije termobaričko, ali koristi zrak te pripada klasi oružja koje širi oblak zapaljivog plina. Slične su bombe korištene za vrijeme Vijetnamskog rata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju