Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poglavar ruske crkve

Ruski patrijarh moli za skori završetak rata, ali ga ne osuđuje: "Neka Gospodin prije svega pomiri naš narod u Ukrajini"

Poglavar Ruske Pravoslavne Crkve, čija je potpora moskovskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini uznemirila mnoge kršćane, u subotu je rekao kako se nada da će sukob brzo završiti, no ni ovaj ga put nije osudio niti kritizirao.

Na bogoslužju održanom na otvorenom ispred moskovske katedrale Krista Spasitelja uoči pravoslavnog Uskrsa, patrijarh Kiril je poprskao svetom vodom živopisno ukrašen tradicionalni uskršnji kruh, kazavši da će mnoge štruce tijekom dana biti poslane u Donbas u istočnoj Ukrajini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom posvećivanja hrama VIDEO Ruski patrijarh Kiril pao s propovjedaonice: "Za sve je kriv koronavirus" Patrijarh Kiril s ruskim predsjednikom Putinom (Foto: AFP) Poglavar ruske pravoslavne crkve Nove sankcije zbog rata u Ukrajini: Europska komisija predložila zamrzavanje imovine patrijarha Kirila

"Daj Bože da ovaj uskršnji dar pomogne onima koji sudjeluju u ovome teškom sukobu da smire svoja srca, umove, dušu, da što prije prestane međusobni sukob i zavlada dugo očekivani mir. Samo tako će se pobožnost i vjera moći ojačati", rekao je.

Patrijarh Kiril, saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina, i ranije je svojim izjavama podupirao vojnu intervenciju Moskve u Ukrajini.

No premda je u subotu govorio o potrebi međusobnog izmirenja, nije dovodio u pitanje niti je kritizirao rusku vojnu kampanju.

"Neka Gospodin prije svega pomiri naš narod u Ukrajini, u Donbasu, gdje se još uvijek prolijeva krv", rekao je Kiril, koji kao i Putin vjeruje da su Rusi i Ukrajinci u suštini jedan narod.

"Neka Gospodin izliječi rane nanesene ljudima, obiteljima koje su ostale bez hranitelja, roditeljima koji su izgubili djecu i djeci koja su izgubila roditelje", rekao je Kiril.

Patrijarhova potpora ruskoj vojnoj akciji, u kojoj su dosad ubijene tisuće vojnika i ukrajinskih civila, razljutila je dio pripadnika Ruske pravoslavne crkve, ali i pripadnika crkava u inozemstvu koje su povezane s Moskovskom patrijaršijom.

Rusija tvrdi da u Ukrajini provodi "specijalnu vojnu operaciju" s ciljem demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje, no Ukrajina i Zapad to odbacuju kao neutemeljen izgovor.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, odustao je od plana da se u lipnju sastane s Kirilom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene