Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za bjeguncima

Patrick Robinson poziva na hitno uhićenje Mladića i Hadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson pozvao je međunarodnu zajednicu na hitno uhićenje preostale dvojice haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi im suđenja počela na vrijeme da bi bila dovršena do kraja mandata tog ad hoc suda UN-a.

'Pozivam međunarodnu zajednicu na hitno uhićenje preostalih bjegunaca', rekao je Robinson podnoseći redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Tunisu Iz zatvora pobjeglo pet zatvorenika, označeni su kao opasni islamisti Slika nije dostupna Mladić i Hadžić preostali bjegunci Plan uhićenja preostalih haških optuženika

Rekavši da je zahvaljujući učinkovitom radu sudskih vijeća 'ICTY blizu dovršetka mandata', Robinson je izjavio da su glavni razlog odgoda u dijelu procesa 'kasna uhićenja bjegunaca'.

'Kad bi Mladić sada bio uhićen moglo bi mu se suditi zajedno s Radoslavom Karadžićem, ako ne, onda će mu se suditi samostalno', rekao je Robinson, dodajući kako to znači dvostruke troškove i ponovno pozivanje istih svjedoka. 

>> U Aranđelovcu pronađen Mladićev jatak?!

Za Gorana Hadžića, bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, rekao je da nije predviđeno spajanje suđenja s nekim drugim optuženikom.

Robinson je istaknuo učinkovitost suda i rekao da su do sada završeni postupci za 116 od 161 optuženika. Trenutačno se usporedno vodi sedam suđenja za 27 optuženih a treba početi još samo pet procesa, rekao je Robison.

ICTY proaktivno traži rješenja da ubrza suđenja i žalbene postupke kako bi na vrijeme ispunio mandat, rekao je Robinson. Istaknuo je da suđenja traju čitav dan te da neki od sudaca usporedno sudjeluju na dva suđenja.

Govoreći o haaškim predmetima koji su ustupljeni nacionalnim pravosuđima, 10 u BiH, dva u Hrvatsku i jedan u Srbiju, Robinson je rekao da ICTY prati ta suđenja i 'zadovoljan je jer se provode u skladu s međunarodnim pravom'.

Također je naglasio intezivnu suradnju ICTY-a s lokalnim pravosuđem, i jačanje njegovih kapaciteta.

'Ostavština ICTY-a bit će učvršćenje individualne kaznene odgovornosti u međunarodnom kaznenom pravu', naglasio je Robinson, dodajući kako je prije 20 godina bilo nezamislivo da se sudi najvišim državnim dužnosnicima, uključujući i šefove država, što je ICTY uveo u praksu.

Ukazujući na složenu, pionirsku ulogu ICTY-a u razvoju međunarodnog kaznenog prava, Robinson je pozvao Vijeće sigurnosti da Sudu pruži punu potporu i financiranje i u završnoj fazi njegova rada, kako bi zadržao visoke standarde koji su ga krasili do sada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene