Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papige mogu biti inteligentne poput čimpanza ili trogodišnje djece, dokazali su austrijski znanstvenici.


Na temelju pokusa, znanstvenici iz Almtala i Beča dokazali su da papige logično razmišljaju te da mogu donositi zaključke u slijedu od dva poteza, a rezultat istraživanja obljavljen je u najnovijem broju časopisa "Proceedings of the Royal Society B".

Članica istraživačkog tima stavila je pred sivu papigu dvije plave plastične čaše i zatresla ih. U jednoj je bio orah, dok je druga bila prazna. Papiga je prišla čaši s orahom i uzela sadržaj.

U drugome je pokusu znanstvenica zatresla samo praznu čašu, pri čemu se nije čuo nikakav zvuk. Papiga je odabrala drugu čašu, onu s orahom.

Papige su pokazale da znaju pronaći orah, bez obzira jesu li znanstvenici protresli punu ili praznu čašu. Ukoliko nisu čuli zvuk u jednoj čaši, zaključili su da se orah nalazi u drugoj. Ako su čuli zvuk iz jedne čaše, nisu ni prilazile drugoj, pretpostavljajući da je prazna.

Vezani članci Nesporazum Susjeda mu pozvala policiju jer je mislila da zlostavlja ženu, a onda je uslijedilo iznenađenje Papiga, ilustracija (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) Neuobičajena obavijest iz PU splitsko-dalmatinske: "Jutros je na prozor naše zgrade doletjela papiga..."

>> Sve više papiga umire od alkohola!

Takve zaključke mogu donositi samo čovjekoliki majmuni i djeca u dobi od tri godine. Drugi majmuni uspijevaju svladati ovu logičku zadaću istom nakon intenzivnog vježbanja, dok se pse može dresirati da prepoznaju zvuk telefona ali pritom ne reagiraju na izostanak zvonjave.

Inteligencija papiga u usporedbi s čimpanzama nije ovisna o apsolutnoj veličini mozga, pojasnili su znanstvenici. Oni smatraju da je odlučujuća veličina mozga u usporedbi s veličinom tijela. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.