Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo izjavio je u subotu da su brojni sukobi u svijetu zapravo dijelovi Trećeg svjetskog rata pri čemu je osudio trgovinu oružjem i terorizam koji siju smrt i uništenje.


'Čovječanstvo bi trebalo zaplakati, a ovo je vrijeme da pusti suze', rekao je poglavar Katoličke crkve na misi u najvećem talijanskom ratnom groblju gdje je pokopano više od 100.000 vojnika palih u Prvom svjetskom ratu.

Vezani članci Suđenje ruskom vojniku - 2 Prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini: Ruski vojnik ubio muškarca, a udovici poručio - "Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali..." Zaplijenjena imovina tajkuna Medvedčuka - 3 Policija počela zapljenu imovine tajkuna bliskog Putinu: Na luksuznom imanju otkrivene vrijedne umjetnine, nakit, čak i željeznički vagon

'Rat je ludost', istaknuo je Papa na komemoraciji na sjeveroistoku Italije u pokrajini Venetu kojom je obilježeno sto godina od početka rata.

'Danas, nakon drugog neuspjeha svjetskog rata možemo govoriti o trećem ratu koji se vodi u dijelovima, zločinima, masakrima, uništavanjem', dodao je Franjo na vojnom groblju u Redipugliji uz granicu Italije i Slovenije.

Papa je proteklih mjeseci više puta apelirao na prekid sukoba u Ukrajini, Iraku, Siriji, Gazi i dijelovima Afrike.

Prkoseći lošem vremenu i kiši, svečanosti su nazočile tisuće vjernika iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih zemalja čiji su vojnici sudjelovali u krvavim sukobima između talijanske i austrougarske vojske na fronti uz rijeku Soču.

Papa Franjo poručio: Rat je ludost

Sveti Otac je predvodio misu s kardinalima, nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem i bečkim nadbiskupom Christophom Schoenbornom, u nazočnosti brojnih biskupa iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

'Rat razara. Rat sve uništava, pa i vezu među braćom. Rat je ludost, njegov razvojni plan je uništenje', dodao je argentinski Papa osudivši oružane sukobe koji nastaju zbog financijskih interesa vojne industrije i ravnodušnosti ljudi.

'Pohlepa, nesnošljivost, želja za vlašću... povodi su koji nukaju na rat, a ti se povodi nerijetko opravdavaju nekom ideologijom', dodao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju