Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prvo pojavljivanje nakon odluke o povlačenju

VIDEO Papa posebno na hrvatskom pozdravio mlade hrvatske krizmanike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. prvi put se pojavio u javnosti nakon objave vijesti o povlačenju s dužnosti Svetog Oca i duhovnog vođe 1,2 milijarde katolika.

Tisuće se ljudi okupilo u iščekivanju obraćanja Pape Benedikta XVI. u Vatikanu, koji se pojavio audijenciji jutros u 10:30.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demanti iz Vatikana 'Benedikt nije bolestan, za to imamo i liječničku potvrdu!' Slika nije dostupna Opet se družio s vjernicima Papa Franjo: Žene imaju glavnu ulogu u razumijevanju vjere

Papa Benedikt XVI. koji je objavio da se s 28. veljače odriče papinske službe, zatražio je od katolika cijelog svijeta da "mole za njega, za Crkvu i za budućeg papu", u prigodi tjedne opće audijencije. "Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve", rekao je, na što mu je oduševljeno zapljeskalo oko 3.500 vjernika u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Tada je zastao, ganut: "Hvala vam na potpori".

"Zahvaljujem vam za ljubav i molitvu što su me pratili zadnjih dana koji nisu bili laki, gotovo sam fizički osjetio snagu te molitve", rekao je 85-godišnji Papa, kojemu je to bilo prvo pojavljivanje u javnosti otkad je najavio svoje povlačenje. Papa Benedikt XVI. je ponovio da odlazi jer ga napušta snaga.

Papa je posebno pozdravio na hrvatskom jeziku mlade krizmanike iz hrvatske katoličke misije iz Esslinggena u Njemačkoj. 'Pozdravljam od srca hrvatske hodočasnike, a osobito krizmanike iz Esslingena. Dragi prijatelji naka vam ova korizma bude milosno vrijeme jačanja vjere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija!', rekao je papa.

'Bilo je stvarno lijepo i baš je lijepo slušati na drugim jezicim, kao je papa pričao i iznenadilo me da tako dobro zna hrvatski', komentirali su hodočasnici.



U 17 sati Papa Benedikt XVI će predvoditi misu povodom Čiste srijede, odnosno Pepelnice, kojom započinje vrijeme korizme, a koju ćete moći UŽIVO pratiti na Dnevnik.hr.

>> VIDEO: Novi dom Pape Benedikta XVI.

85-godišnji Papa u odlasku iznimno će misu održati u samoj bazilici Svetog Petra, kako bi se izišlo u susret ogromnom broju zainteresiranih vjernika,kardinala i biskupa, ali i kako bi Benedikt XVI. izbjegao, za njegovo zdravlje, napornu procesiju.

>> Veliko pitanje - tko će biti novi Papa?

Pretpostavlja se kako će misa za Pepelnicu biti i posljednja misa, koju će voditi Benedikt XVI. prije odlaska.

Lombardi: ' To je vjerojatno zadnja misa, prije Papinog odlaska '

'Jasno je kako je bazilika Svetog Petra puno veća crkva od Santa Sabine u Aventinu, gdje se tradicionalna održava misa povodom Čiste Srijede (Pepelnice). Očekivali smo kako će brojni vjernici, ali i biskupi i kardinali željeti prisustvovati zajedničkoj molitvi s Papom u odlasku', rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi .

'Odluka je bila spontana, otkrio je Lombardi za EWTN News  i ' Zbog toga što će to vjerojatno biti posljednje liturgijsko slavlje, koje će ovaj papa predvoditi s kardinalima i sasvim je očekivano da se to dogodi upravo u njegovoj crkvi.'

>> EKSKLUZIVNO 'Papa je to mirno pročitao, a mi smo svi ostali bez riječi'

Prije definitivnog odlaska, Papa Benedikt XVI. održat će još jednu javnu audijenciju 27.veljače, a očekuje se i kako će se još najmanje dvaput pojaviti na prozoru s kojeg će pozdraviti vjernike na Trgu Svetog Petra. A sve ćete moći pratiti uživo na DNEVNIK.hr-u!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene