Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potencijalni kandidati

Veliko pitanje - tko će biti novi Papa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon vijesti o Papinom odlasku, koja je, ako ne šokirala, a onda zasigurno iznenadila većinu svjetske javnosti, iduće veliko pitanje je, naravno -tko će biti novi Papa? Donosimo vam čitavu galeriju kardinala, među kojima se zasigurno krije novi duhovni vođa više od 1,2 milijarde katolika.

Papa Bendikt  XVI. odlazak je najavio u znakovito vrijeme liturgijske godine - odlazi baš uoči Korizme, odnosno u vrijeme kada se tijekom 44 dana kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Prema prvim najavama, ime novog Pape moglo bi se doznati baš uoči tog najvećeg katoličkog blagdana, koji slavi - novi život, novi početak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sikstinska kapela Evo kako će se birati novi papa! Slika nije dostupna UŽIVO na Dnevnik.hr! Tko će biti novi papa: 12 kardinala čija se imena najčešće spominju!

>> VIDEO Papa Benedikt XVI. se povlači: 'Nemam više snage'

Pa, krenimo redom s najizglednijih pet kandidata. Prema pisanju Buisiness Insider-a, predvodi 68-godišnji kardinal Marc Ouellet iz Kanade, koji je trenutno na čelu Biskupske kongregacije, a kao misionar je proveo vrijeme u južnoj Africi. Smatraju ga najstručnijim za obavljanje papinske dužnosti, a tečno govori engleski, francuski, portugalski, talijanski, španjolski i njemački jezik. Postoji mogućnost i da kardinal Ouellet sam odbije punuđeni izbor za Papu (da, to se može!).

>> Prvi puta nakon 600 godina dobrovoljni odlazak - što sada slijedi?

Slijedi ga kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, 64-godišnji čelnik  Vatikanskog vijeća za pravdu i mir iz Gane. Ako baš on bude prvi crni Papa, osim što će se tako ispuniti još jedno Nostradamusovo proročanstvo, budućnost katoličanstva će se usmjeriti eksplozivnom rastu Crkve na globalnom jugu. Inače, on je prava zvijezda Kardinalskog zbora, opisuju ga kao 'sjajnog komunikatora'.

Treću je poziciju zauzeo argentinski kardinal Leonardo Sandri, star 69 godina, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, koji glasi za kardinala s 'dobrim vezama'. Ako ne i najboljim, jer, šuška se kako je posebno blizak s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom, a tečno govori i pet stranih jezika. No, dobra veza s Bertoneom, bi mu ujedno mogla biti i glavna mana. Sve ovisi, čija će 'vatikanska struja' pri izboru novog Pape prevladati.

>> FOTO Na dan Papine objave baziliku Sv. Petra pogodila munja

U 'prvoj petorci' su i dva Talijana. Prvi je 70-godišnji kardinal Gianfranco Ravasi, pročelnik Papinskog vijeća za kulturu. Osim velikog ugleda, koji uživa u Italiji i Vatikanu, pretpostavlja se kako bi i nastavio 'Ratzingerovim putem', odnosno pojačano širio katolički nauk među 'nevjernicima'. Odmah za njim slijedi  - kardinal Angelo Scola, 71-godišnji nadbiskup Milana, koji ima veliku podršku talijanskih 'glasača'.

>> Papa inovator - u čemu je sve bio prvi

Na popisu 'potencijalnih Papa', koje je izdvojio Buisiness Insider, su još i kardinali: Tarsicio Bertone, Jorge Mario Bergoglio,Angelo Bagnasco, Christoph Schönborn, Timothy Dolan, Albert Malcolm Ranjith, Antonio Cañizares Llovera, Norberto Rivera Carrera, George Pell, Mauro Piacenza, Angelo Amato i Crescenzio Sepe. Pa, jedan od njih će sigurno biti novi Papa! 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene