274419
274419
274419
274419
274419

VIDEO: Novi dom Pape Benedikta XVI.

  • , 12.02.2013., 17:45
  • Autor:
  • komentara

Papa Benedikt XVI. prvo odlazi u ljetnu papinsku rezidenciju Castel Gandolfo, gdje će čekati na dovršetak renovacije samostana Mater Ecclesiae u Vatikanu, u kojem će provesti svoju mirovinu.

 
 
 
 

Samostan u kojemu će Benedikt XVI. živjeti nakon što prestane biti papa, nalazi se uz zidove, koje je Lav IX. izgradio u 9. stoljeću zbog zaštite bazilike Sv. Petra od napada Saracena. Zanimljivo je kako je samu zgradu samostana 1994.godine dao izgraditi papa Ivan Pavao II., koji je htio da unutar grada Vatikana budu smještene redovnice posvećene prvenstveno molitvi za papu i za kuriju. Kako pišu talijanski mediji, zgrada ima četiri kata, te vrt od 2 000 metara kvadratnih. U susjedstvu se nalazi zgrada Radio Vatikana, a Benedikt XVI. će s prozora moći vidjeti i svog nasljednika, kako šeće po papinskom vrtu.

>> Veliko pitanje - tko će biti novi Papa?

Obnova četverokatnice, koja je spojena sa samostanom, traje već mjesecima, a dodatno ju je ubrzala odluka Pape Benedikta XVI. o povlačenju s dužnosti 28.veljače. Osim novog doma, Papa će dobiti i novu titulu.

' Moramo još pronaći pravi naziv njegove buduće titule, pretpostavljam da će to biti rimski biskup u miru, a ne papa u miru. Značajna je i činjenica kako će živjeti upravo u samostanu. To je nešto što je Papa Benedikt XVI. priželjkivao već duže vrijeme, a vjerujem kako baš to i puno govori o njegovoj budućoj ulozi. To je dosta bitno, kako bi se izbjegla situacija istovremenog i međusobnog utjecaja jednog pape na drugog. I zapravo očito je, kako je Papa najavio umirovljenje, kako to doista to i znači - on odlazi, ali i dalje će ostati vrlo blizu', otkriva Greg Burke, iz Odnosa s javnošću vatikanskog Državnog tajništva.

Brojne su medijske ekipe već počele pristizati iz čitavog svijeta, kako bi, ovu u moderno doba, nezabilježenu 'papinsku situaciju', pratile iz samog središta događaja - s Trga Svetog Petra u Vatikanu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se