Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedena istraga

Podignuta optužnica protiv osječkih sudaca i braće Mamić: Otkrivene sve muljaže i što su sve suci dobili

USKOK je u srijedu priopćio da je podignuta optužnica protiv braće Mamić te sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića te osječkog poduzetnika Drage Tadića.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961., 1975.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te pranja novca.

Pročitajte i ovo Tomislav Svetina Afera Dinamo 2 Svjedočili Svetina i Marčinko: "Financijske odluke donosio je isključivo Zdravko Mamić" Krušlin pušten na slobodu - 3 ODLUKA SUDA VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda

Optužnicom se prvookrivljeni -  prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, tereti da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s četverookrivljenim te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protiv njega i petookrivljenog i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku.

Pritom je četverookrivljeni, znajući da je riječ o sucu Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji je sudac i uzeo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usvojena tužba Nekoliko dana prije odlaska u zatvor: Ustavni sud ukinuo presudu Vrbanoviću i naložio novo suđenje

Nadalje je četverookrivljenoi kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku.

Pritom mu je taj sudac predočavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPITANI SVI SVJEDOCI Sumnje u pranje novca: Sudac Vekić i prijateljica pušteni iz Remetinca, istraga se nastavlja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSTAJE IZA REŠETAKA Osječkome sucu Zvonku Vekiću zbog sumnju na pranje novca određen jednomjesečni istražni zatvor

Tako mu je rekao da će u jednom predmetu, osigurati donošenje oslobađajuće presude, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu u kojem je predsjednik optužnog vijeća, kao i da će posredovanjem kod trećeokrivljenog suca osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

U cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, okrivljenici su prdali najmanje 370.000 eura za troje sudaca.

Također je u Širokom Brijegu okrivljenici sa sucima dogovorili kako će novčano nagraditi ih za donošenje povoljne sudske odluke i to u iznosu od 100.000 eura.

Kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmireni su i troškovi putovanja i boravka suca i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno  autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak drugog suca na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović nova uhićenja Novi detalji istrage oko suca Vekića: ''Pronađen je sef u banci na ime njegove prijateljice''

Osim toga se suca Županijskog suda u Osijeku tereti da je od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 370.000 eura za ishođenje povoljnih sudskih odluka bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv okrivljenih vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku.

Osim toga sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela kupili su nekretninu u Osijeku, drugokrivljeni sudac na svoje je ime kupio automobil za koji je za potrebe podmirenja dijela kupoprodajne cijene uplatio iznos od 58.392,71 kune pribavljen počinjenjem kaznenog djela.

A u jednoj poslovnoj banci je na račun oročenja u eurima položio ukupno 26.500 eura pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, koje je potom iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene