Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pietro Parolin novi je državni tajnik Vatikana. Do sada je bio apostolski nuncij u Venezueli.


Papa Franjo u subotu je donio najvažniju odluku o imenovanju u svom dosadašnjem pontifikatu imenujući nadbiskupa Pietra Parolina svojim državnim tajnikom, vatikanskim premijerom i glavnim savjetnikom, dodijelivši mu tako ulogu "zamjenika pape".

Imenovanjem Parolina završava se razdoblje kardinala Tarciscia Bertonea, koji je bio kritiziran jer nije uspio spriječiti etičke i financijske skandale koji su obilježili osmogodišnji pontifikat pape Benedikta XVI.

Parolin, 58-godišnji Talijan, trenutačno je na dužnosti vatikanskog nuncija u Venezueli, a bio je zamjenik vatikanskog ministra vanjskih poslova sedam godina sve do 2009.

>> Papa Franjo nazvao žrtvu silovanja: 'Nisi sama'

Vezani članci Vatikan Vatikan dopušta cjepiva protiv koronavirusa proizvedena iz stanica tkiva pobačenih fetusa Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar

Papin izbor državnog tajnika je važan jer on određuje smjer kojim će ići Kurija, kao i vatikanske diplomatske misije diljem svijeta.

Bertonea (79) optužuju da nije dovoljno dobro pazio na Kuriju budući da su neki od njezinih članova optuženi za korupciju i nepotizam.

Jedan od najštetnijih skandala koji su pogodili Vatikan u vrijeme Bertone bio je "Vatileaks" kada je Benediktov sobar ukrao povjerljive dokumente s papinog stola i dao ih na uvid medijima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook