Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pietro Parolin

Papa imenovao novog državnog tajnika Vatikana, opet iz redova diplomacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pietro Parolin novi je državni tajnik Vatikana. Do sada je bio apostolski nuncij u Venezueli.

Papa Franjo u subotu je donio najvažniju odluku o imenovanju u svom dosadašnjem pontifikatu imenujući nadbiskupa Pietra Parolina svojim državnim tajnikom, vatikanskim premijerom i glavnim savjetnikom, dodijelivši mu tako ulogu "zamjenika pape".

Imenovanjem Parolina završava se razdoblje kardinala Tarciscia Bertonea, koji je bio kritiziran jer nije uspio spriječiti etičke i financijske skandale koji su obilježili osmogodišnji pontifikat pape Benedikta XVI.

Parolin, 58-godišnji Talijan, trenutačno je na dužnosti vatikanskog nuncija u Venezueli, a bio je zamjenik vatikanskog ministra vanjskih poslova sedam godina sve do 2009.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

>> Papa Franjo nazvao žrtvu silovanja: 'Nisi sama'

Papin izbor državnog tajnika je važan jer on određuje smjer kojim će ići Kurija, kao i vatikanske diplomatske misije diljem svijeta.

Bertonea (79) optužuju da nije dovoljno dobro pazio na Kuriju budući da su neki od njezinih članova optuženi za korupciju i nepotizam.

Jedan od najštetnijih skandala koji su pogodili Vatikan u vrijeme Bertone bio je "Vatileaks" kada je Benediktov sobar ukrao povjerljive dokumente s papinog stola i dao ih na uvid medijima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene