Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporedio ih s trgovinama

Papa poručio svećenicima da ga boli kad vidi cjenike nekih župnih ureda. Što kažu hrvatski svećenici?

Aktualno Galerija Cijene crkvenih usluga - 1 Cijene crkvenih usluga - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Cijene crkvenih usluga - 2 Cijene crkvenih usluga - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Papa Franjo Papa Franjo Foto: Dnevnik Nove TV Križ Križ Foto: Dnevnik Nove TV +0 Svećenici Galerija 1/5 >>
Papa Franjo osudio je klerikalizam i uputio oštru kritiku svećenicima. Kaže kako ga bole i rastužuju cjenovnici sakramentalnih usluga te kada Crkva postaje supermarket, a svećenici tek zaposlenici korporacija. Što o tome kažu naši svećenici, ali i vjernici, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Papa Franjo uputio je kritiku svećenicima. Jer, kaže, boli ga kada vidi cjenovnike nekih župnih ureda za sakramentalne usluge u maniri - supermarketa.

"Mene isto boli, užasno", rekao je Boris. "50-ak eura je, ne znam, sprovod i te stvari, ali ne znam, sve je skupo tak da moramo se s tim pomiriti", dodala je Sanja. "Pa mislim da je trebao onda to što ga boli provest u djelo da ga ne boli", poručila je Vesna.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar Stižu prijave Ivan Pernar obilazi škole, slika i snima maloljetnu djecu! Roditelji i ravnatelji zabrinuti

Crkve troškovnike imaju već godinama, a kod nas su se ove godine morali i mijenjati zbog eura. Pa su primjerice vjenčanje i sprovod 50 eura, stipendij za svetu misu sedam eura, razne potvrde po dva eura.

Cijene ne određuju župe pojedinačno, a kako se one određuju, na to pitanje od Hrvatske biskupske konferencije ekipa Dnevnika Nove TV nije dobila odgovor.

I u Župi svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu poznat je troškovnik, gdje objašnjavaju da se ne naplaćuje sam čin sakramenta već materijalni troškovi.

Pročitajte i ovo Gaza Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Teško bombardiranje Gaze: "Osjetit ćete naš gnjev!' Hamasovci poručili: "Spremni smo"

"Dakako da misa kao takva, sakrament euharistije nema cijenu, dakle to se ne može procijeniti, onih sedam eura ili 50 kuna koliko je bilo, ali to je nekakav doprinos kojem će vjernik pridonijeti služenju te mise. Ako netko ne može ili ima smanjena određena sredstva, dakako da se tu nikada neće naplatiti pod navodnim znacima nego će se pripomoći", objasnio je fra Vladimir Vidović, ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj pučke kuhinje.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene