Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan korak

Velika papina odluka: Žene će imati pravo glasa pri imenovanju biskupa, sugerirao i druge promjene

Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp
Papa Franjo je rekao da želi ženama dati više položaja na najvišim razinama u Svetoj Stolici i otkrio da će prvi put imenovati žene u dosad isključivo muški vatikanski odbor koji mu pomaže pri odabiru biskupa u svijetu.

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji Papa razgovarao u ekskluzivnom intervjuu za Reuters održanom 2. srpnja u njegovoj vatikanskoj rezidenciji

Novi ustav za središnju upravu Svete Stolice koji je prošli mjesec stupio na snagu dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da vode većinu vatikanskih odjela.

"Otvoren sam prema tome da (ženama) dam priliku", rekao je u dijelu 90-minutnog intervju u kojemu je govorio o novom ustavu središnje uprave, poznate kao Rimska kurija.

Spomenuo je da je prošle godine prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

"Dvije žene bit će imenovane prvi put u odbor koji odabire biskupe za Kongregaciju za biskupe", rekao je.

Korak, koji nije službeno objavljen, iznimno je važan jer će žene imati pravo glasa pri imenovanju biskupa u svijetu, koji su muškarci. "Na ovaj način stvari se malo otvaraju", rekao je.

Novi ustav

Franjo nije rekao o kojim se ženama radi niti je rekao kad će službeno biti objavljeno njihovo imenovanje. Članovi odbora, sada sastavljenog od kardinala, biskupa i svećenika, obično se sastanu dvaput mjesečno u Rimu.

Prošli mjesec, irsko-američki kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, našalio se da bi proglašenjem novog ustava on mogao biti posljedni klerik koji vodi taj odjel.

Upitan koji bi drugi vatikanski odjel mogla voditi laikinja ili laik, Franjo je sugerirao da bi mogli uključiti odjel za katoličko obrazovanje i kulturu i Apostolsku knjižnicu. Trenutačno ih vode muški klerici.

Prošle je godine imenovao talijansku časnu sestru Alessandru Smerilli na hijerarhijski drugo mjesto u Vatikanskom uredu za razvoj, koji se bavi pitanjima pravde i mira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokretanje inicijative SDP kreće u skupljanje potpisa da se u Ustav vrati pravo na pobačaj: "To je civilizacijsko pitanje"

Pročitajte i ovo Papa Franjo Planira posjete Rusiji i Ukrajini Papa otkrio hoće li uskoro dati ostavku i odbacio tvrdnje da ima rak: "Liječnici nisu ništa rekli o tome"

Osim toga, Franjo je imenovao Nathalie Becquart, francusku pripadnicu Sestara misionarki Xaviere, podtajnicom Biskupske sinode, koja priprema velike susrete svjetskih biskupa što se održavaju svakih nekoliko godina.

Laikinje koje već jesu na vodećim dužnostima u Vatikanu su Barbara Jatta, prva ravnateljica Vatikanskih muzeja, i Cristiane Murray, zamjenica ravnatelja vatikanskog ureda za javnost.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene