Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja sukobu

Palestinci ispalili 60 raketa na Izrael, odmah stigao odgovor istom mjerom: "Spremni smo na eskalaciju"

Iz Gaze ispaljene rakete prema Izraelu
Iz Gaze ispaljene rakete prema Izraelu Foto: Afp
Više desetaka raketa koje su palestinski militanti ispalili u Izrael aktiviralo je zračnu uzbunu u Izraelu, čiji su se stanovnici od utorka pripremali na ovakav napad. Izraelska vojska je objavila da je u manje od sat vremena ispaljeno 60 raketa te da nema vijesti o ozlijeđenima. Izrael je već odgovorio na raketiranje.

Palestinski militanti u srijedu su iz Gaze ispaliti desetke raketa. Radi se o prvom odgovoru na izraelske napade u kojem je poginulo 16 Palestinaca, među kojima je najmanje 10 civila. Objavljen je i video lansiranja raketa iz Gaze.

Palestinski su raketama odgovorili na napad izraelskog vojnog aviona koji je u srijedu drugi dan zaredom bombardirao mete u Gazi. U utorak su ubijeni tri viša islamistička militanta i 10 civila, većinom žene i djeca. Palestinci su tada rekli da će uzvratiti, a Izraelci da su spremi na eskalaciju sukoba.

Nakon palestinskih napada, Izrael je ponovo lansirao rakete na Gazu. Palestinsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u srijedu popodne u napadima ubijeno 19 osoba i da ih je 37 ranjeno.

Rizik od novog rata

Ako se nasilje nastavi, postoji rizik da će doći do rata između Izraela i Hamasa, koji su od 2007., kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, četiri puta ratovali. Izraelske vlasti tvrde da žele izbjeći sukob i da se žele boriti samo protiv džihadista.

"Cilj naših djela je sprječavanje daljnje eskalacije. Izrael nije zainteresiran za rat", rekao je admiral Danny Hagari, glavni glasnogovornik vojske. Izraelci tvrde da su njihovi raniji raketni napadi odgovor na napade na Izrael koji su se prošlog tjedna dogodili nakon što je jedan islamistički džihadist preminuo u izraelskom zatvoru tijekom štrajka glađu.

Pročitajte i ovo Hader Adnan Povezivan s terorističkom skupinom Preminuo zatvorenik koji je 87 dana štrajkao glađu: "Odbijao je primiti liječnički tretman"

Pročitajte i ovo Novi sukob Izraela i Palestine - 2 Kriva smjena vlasti Raketiraju ga sa svih strana: Nakon smirivanja situacije došlo je do nove eskalacije sukoba

Dodatne napetosti izazvala je i objava izraelske policije da će dopustiti održavanje ultranacionalističke parade koja je zakazana za sljedeći tjedan. Parada kojom se slavi židovsko osvajanje istočnog Jeruzalema i židovskih svetih mjesta prolazi kroz muslimansku četvrt i često vodi do sukoba s lokalnim palestinskim stanovništvom.

Tisuće Izraelca svake godine sudjeluje u paradi koju je i prošle godine obilježilo nasilje. Godinu ranije parada je doprinijela izazivanju raketnog napada na Jeruzalem i 11 dana dugog rata između Izraela i Hamasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene