Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poboljšava se zdravstveno stanje 14-ogodišnje Pakistanke Malale Jusufzai, u koju je u utorak pucao taliban i teško je ranio.


'Zdravstveno stanje Malale danas je bolje. Ona je stabilno', rekao je za jedan list liječnik Mumtaz Khan. Jusufzai je pogođena je u glavu i vrat kada je napadač pucao na školski autobus u koji je ulazila u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada. Pakistanski su liječnici jučer uklonili metak koji se zaustavio u blizini kralješnice, a djevojčica, koja je postala slavna pošto je progovorila protiv talibana, bila je u kritičnom stanju.

>> Ban zgrožen pucanjem talibana po pakistanskoj djevojčici

Jusufzai je postala poznata nakon što je progovorila protiv talibana u trenutku kad se činilo da su čak i državne vlasti odlučile prepustiti kontrolu nad tom dolinom talibanima. Talibani su uspostavili sudove, ubijali su stanovnike i zatvarali škole za djevojke uključujući onu koju je pohađala Jusufzai. Ona je snimljena u dokumenatarnom filmu kako kroz suze govori da joj je želja bila postati liječnicom.

Vlasti su ipak poduzele akciju protiv talibana i vratile kontrolu nad dolinom a Jusufzai je dobila najviše civilno odličje i od tada je primila bezbroj prijetnji. Najviši dužnosnici Pakistana kao i SAD, Ujedinjenih naroda i međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty International osudili su napad na nju. (Hina)

Vezani članci Najezda skakavaca u Pakistanu - 1 Kina Pakistanu šalje "pačju vojsku" za borbu protiv najezde skakavaca: "Imaju triput veću borbenu sposobnost od kokoši" Napad u Hanauu kraj Frankfurtha - 5 Krvavi napad u Njemačkoj: Najmanje osmero mrtvih i petero ranjenih, policija traga za napadačima, grad nadlijetali helikopteri

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook