Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastojci najpoznatijeg pića na svijetu

Otkriven recept za Coca Colu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strogo čuvani recept najpoznatijeg pića na svijetu - više nije tajna. Nakon 125 godina i u slučaju Coca Cole potvrdila se ona teorija da se do najboljih stvari dolazi posve slučajno!

Recept najpopularnijeg pića na svijetu strogo je čuvana tajna već 125 godina - skrivena u  bankovnom sefu kompanije, a znala su je samo dva zaposlenika tvrtke koja je na slučajno smiksanom piću zaradila milijarde.

Pročitajte i ovo S polica trgovina maknuta Coca-Cola - 1 Nakon objave nalaza Oglasili se trgovački lanci: Proizvodi Coca-Cole vraćaju se na police dućana Ilustracija Opet ih prodaju Coca-Colini proizvodi vraćaju se na police: Oglasila se Fortenova grupa

Recept  koji objavljuje Thisamericanlife.org pokazuje da je glavni sastojak Coca Cole u 90 % - obična voda. U to je 'tata' ovog pića umiješao ugljični dioksid, karamel, ortofosfornu kiselinu, prirodne arome i kofein. Zapis se čuvao generacijama i bio najvažnija poslovna tajna.  A priča kako je John Pemberton, farmaceut iz Atlante smiksao Coca Colu koja je 'rasturila' svijet je zapravo vrlo zgodna i zanimljiva.

Pemberton je u svom dvorištu htio skuhati kopiju francuskog vina - kolu. No, smiješao je Coca-Colu, ali  koja u tim prvim pokušajima nije bila gazirana. Taj je ključni detalj  - pjenušavi efekt  - vješti farmaceut dobio kada je u svoje piće dodao ugljični dioksid. Pojavili su se mjehurići i Cola je ušla u legendu.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene