Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strogo čuvani recept najpoznatijeg pića na svijetu - više nije tajna. Nakon 125 godina i u slučaju Coca Cole potvrdila se ona teorija da se do najboljih stvari dolazi posve slučajno!


Recept najpopularnijeg pića na svijetu strogo je čuvana tajna već 125 godina - skrivena u  bankovnom sefu kompanije, a znala su je samo dva zaposlenika tvrtke koja je na slučajno smiksanom piću zaradila milijarde.

Vezani članci PR Nadoknadite ono što vašem organizmu nedostaje uz AQUARIUS WATER+ Slika nije dostupna 100 godina Coca-Cola božićne čarolije

Recept  koji objavljuje Thisamericanlife.org pokazuje da je glavni sastojak Coca Cole u 90 % - obična voda. U to je 'tata' ovog pića umiješao ugljični dioksid, karamel, ortofosfornu kiselinu, prirodne arome i kofein. Zapis se čuvao generacijama i bio najvažnija poslovna tajna.  A priča kako je John Pemberton, farmaceut iz Atlante smiksao Coca Colu koja je 'rasturila' svijet je zapravo vrlo zgodna i zanimljiva.

Pemberton je u svom dvorištu htio skuhati kopiju francuskog vina - kolu. No, smiješao je Coca-Colu, ali  koja u tim prvim pokušajima nije bila gazirana. Taj je ključni detalj  - pjenušavi efekt  - vješti farmaceut dobio kada je u svoje piće dodao ugljični dioksid. Pojavili su se mjehurići i Cola je ušla u legendu.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju