Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo je vruć...

Otkriven novi potencijalno nastanjiv egzoplanet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski astronomi otkrili su novu super-Zemlju u orbiti oko zvijezde Gliese 163 u sazviježđu Dorado.

Novootkriveni planet dobio je naziv Gliese 163c i nalazi se u takozvanom 'zelenom' pojasu, pogodnom za formiranje vode na planetima, a time i života. Planet se vrti oko crvenog patuljka Gliese 163, koji je od Zemlje udaljen 49 svjetlosnih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakupljanje prašine i plinova ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta Slika nije dostupna Astronomi potvrdili Da, doista postoji!

>> Fascinantno: Astronomi snimili dramatične promjene u atmosferi egzoplaneta

Gliese 163c revoluciju oko svoje matične zvijezde napravi u svega 26 dana. Njegova masa veća je od Zemljine 6,9 puta, a veličina mu se procjenjuje na između 1,8 i 2,4 veličine Zemlje, prenosi Daily Mail.

Novootkriveni planet prima i 40 posto više svjetlosti od svoje zvijezde, što znači da je topliji od Zemlje. 'Ne znamo sastav atmosfere Gliesea 163c, ali ako pretpostavimo da se radi o toplijoj verziji atmosfere, temperatura na površini mogla bi iznositi oko 60 stupnjeva Celzija', ističu astronomi koji rade na European Southern Observatory HARPS teleskopu.

Najkompleksniji život na Zemlji, poput biljaka, životinja i ljudi, ne mogu preživjeti na temperaturama iznad 50 stupnjeva Celzija. No, čitav niz ekstremnih organizama može živjeti na takvoj temperaturi.

Gliese 163c tako je postao još jedan u nizu potencijalnih nastanjivih egzoplaneta na ljestvicama astronoma. Osim njega, u istom sustavu, već je pronađen i potvrđen egzoplanet Gliese 163b, a europski astronomi rade i na potvrđivanju još jednog planeta, koji se nalazi znatno dalje od zvijezde Gliese 163.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene