Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isparavanje atmosfere

Fascinantno: Astronomi snimili dramatične promjene u atmosferi egzoplaneta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su svemirskim teleskopom 'Hubble' snimili dramatične promjene u gornjoj atmosferi dalekog planeta. Promatranje je dalo uvid u promjene klime i informacije o vremenu na planetima izvan našeg Sunčevog sustava.

Astronom Alain Lecavelier des Etangs i njegov tim koristili su teleskop Hubble za promatranje atmosfere egzoplaneta HD 189733b tijekom dva razdoblja, početkom 2010. do kraja 2011. te snimili dramatične promjene u gornjoj atmosferi, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

Promatranja su provedena kako bi potvrdili ono što je istraživački tim prethodno uočio u jednom drugom planetarnom sustavu- isparavanje atmosfere egzoplaneta.
Planet HD 189733b ima plavo nebo, ali to je sve što se tiče sličnosti sa Zemljom.

>> Otkriveni dosad najmanji egzoplaneti, među njima i novi 'Mars'

Riječ je o plinovitom divu sličnom Jupiteru koji se nalazi jako blizu svoje matične zvijezde. Iako je njegova zvijezda nešto manja i hladnija od Sunca, upravo to čini klimu planeta iznimno vrućom i to iznad 1000 stupnjeva Celzijevih, a gornji je dio atmosfere oštećen zbog ekstremnog ultraljubičastog zračenja i X-zraka. Kao takav, planet je izvrstan kandidat za proučavanje utjecaja zvijezda na atmosferu planete, tvrde istraživači.

'Prva su opažanja bila razočaravajuća jer nisu pokazala nikakav trag na atmosferu planeta. Mi smo uočili nešto posebno tek kod drugog opažanja', rekao je Lecavelier. Nakon toga su uslijedila mjerenja koja su pokazala dramatične promjene. Naime, uočeni su jasni oblaci plina koje je planet izbacivao. Astronomi kažu kako je riječ o čak 1000 tona u sekundi.

'Nismo samo potvrdili da atmosfere nekih planeta isparavaju, imali smo mogućnost gledati kako isparavanje varira tijekom vremena. To prije nas nitko nije učinio', kazao je Lecavelier.
Smatra se kako je isparavanje potaknuto ekstremnim UV zračenjem iz matične zvijezde koje je 20 puta jače nego ono od Sunca. Uzimajući u obzir da je divovski planet blizu svoje zvijezde, onda on pretrpi dozu zračenja veću tri milijuna puta od Zemljine.

>> NASA otkrila prva dva egzoplaneta veličine Zemlje

Iako tim vjeruje da je bljesak x-zraka najvjerojatnije uzrok atmosferskim promjenama koje su vidjeli na HD 189733b, ima i drugih mogućih objašnjenja. Primjerice, postoji mogućnost da je emisija X-zraka iz zvijezde porasla između 2010. i 2011. i to u sezonskom procesu sličnom ciklusu Sunčevih pjega.

Bez obzira na detalje o tome što se doista dogodilo u atmosferi egzoplaneta, istraživački tim se nada da će to razjasniti korištenjem Hubble teleskopa i kod budućih promatranja te ističu kako ovo istraživanje ima veliko značenje za proučavanje Jupitera kao planeta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene