Australac optužen za ubojstvo 51 vjernika u dvjema džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku izjasnio se u petak pred sudom da nije kriv po svim točkama optužnice.

Galerija


U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku ubojica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvjema džamijama u Christchurchu 15. ožujka. Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u povijesti Novog Zelanda.

Vezani članci Martin Hutchinson (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Triciklom prešao 34 tisuće kilometara i sada je u Hrvatskoj: Engleski vatrogasac upozorava na veliki problem pred kojim (i mi) zatvaramo oči Australija, požari (Foto: QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES / AFP) Požari u Australiji: Ljudi napuštaju domove, vatru zapalio dječak

Brenton Tarrant (29) putem videolinka sudjelovao je na raspravi, a njegovi odvjetnici objavili su da se izjašnjava kako nije kriv.

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. svibnja sljedeće godine. On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine dana, no "zbog razmjera i kompleksnosti ovog slučaja to je predstavljalo izazov". Sljedeća rasprava zakazana je za 16. kolovoza, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

Tarrant se suočava s 92 točke optužnice, s obzirom na to da je dodana i točka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u povijesti Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu. (Hina)

Nijemac prirodnu obalu bagerom pretvorio u pješčanu plažu: "Radnici su vidjeli kako je to susjed napravio, pa su zaključili da i oni trebaju tako"