Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 8242 imena na listama

Opći izbori u BiH: Otvorena birališta za 3,1 milijun birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta na općim izborima u Bosni i Hercegovini otvorena su u 7 sati ujutro.

Pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima u BiH ima nešto više od 3,1 milijuna birača. Oni će odlučivati o novom sastavu tročlanog Predsjedništva BiH, sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te Narodne skupštine Republike Srpske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Znate li gdje i kako glasati? Ilustracija Mala škola izbora Koji se izborni sustav primjenjuje za parlamentarne izbore?

Izravno će se također birati predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, kao i zastupnici u skupštinama deset županija unutar Federacije BiH.

Glasačka mjesta bit će otvorena do 19 sati, a prvi rezultati koje će objaviti državno izborno povjerenstvo (SIP) mogu se očekivati oko 23 sata. Tijek izbora nadzirat će 779 promatrača iz različitih nevladinih udruga te još 485 promatrača iz međunarodnih organizacija.

Za sudjelovanje na ovogodišnjim izborima u BiH registrirano je čak 37 političkih stranaka i jedanaest stranačkih koalicija, a prijavilo se i trinaest neovisnih kandidata. Na kandidatskim listama za različite razine vlasti tako su se našla čak 8242 imena.

Najveći uspjeh očekuje SDP BiH

Prvi rezultati koje će objaviti državno izborno povjerenstvo mogu se očekivati oko 23 sata Najveći uspjeh na ovogodišnjim izborima očekuju u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP), nominalno multietničkoj stranci koja svoju popularnost ipak temelji uglavnom na bošnjačkim glasovima. U SDP-u su uvjereni kako će njihov član Željko Komšić ponovo dobiti mandat hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Njegovi glavni protukandidati, Borjana Krišto iz HDZ BiH i Martin Raguž iz HDZ 1990, uvjereni su međutim kako će svatko od njih pobijediti i, za razliku od Komšića, biti legitimnim predstavnicima interesa Hrvata u bosanskohercegovačkom državnom vrhu, a njihove stranke u državnom i federalnom parlamentu.

Najveća novost i nepoznanica ovogodišnjih izbora u BiH je Savez za bolju budućnost (SBB), stranka koju je tek ove godine utemeljio medijski tajkun i vlasnik novinske kuće 'Avaz' Fahrudin Radončić.

Potporu SNSD-u dao i Tadić

U tjednima furiozne kampanje uz snažnu potporu koju je dobio od svoje medijske mašinerije porasla su i Radončićeva očekivanja da bi mogao osvojiti poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za koju se ponovo natječe Haris Silajdžić, ali i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, sin umrlog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

>> Kosor i Josipović pozvali Hrvate s pravom glasa u BiH da izađu na izbore

Među strankama iz Republike Srpske stanje je uglavnom potpuno predvidivo i gotovo sve analize ukazuju kako će Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ostvariti uvjerljivu pobjedu, posebice nakon što joj je u završnici izborne kampanje otvorenu potporu dao i predsjednik Srbije Boris Tadić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene