Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski piloti koju su privremeno zaslijepljeni, nakon što im je netko sa zemlje tijekom slijetanja namjerno u kabinu uperio snop laserskih zraka, jedva su spustili zrakoplov bez ozbiljnijih posljedica. Samo srećom incident nije izazvao katastrofalne posljedice.


Pretpostavlja se da su krivci koristili laserske pištolje visokog intenziteta porijeklom iz Kine i Rusije, a koji se mogu nabaviti na internetu po smiješnoj cijeni od 90 kuna.

Vezani članci U slučaju katastrofe - 8 Što biste spasili iz kuće u slučaju katastrofe? Ljudi podijelili svoje pribore za nuždu, neki su posve beskorisni Vojni pilot, ilustracija MORH traži pet civilnih pilota za vojnu službu: Ne smiju biti stariji od 30, a vojni rok je prednost

Policija je započela potragu za počiniteljima nakon što se posljednjih mjeseci povećao broj sličnih incidenata.

Zadnji takav slučaj dogodio se u kolovozu, kada je pilot Boeinga 737 s 300 putnika slijetao na aerodrom u Cardiffu kasno navečer. Iznenada ga je u kabini zaslijepilo snažno zeleno svjetlo, koje je uperio netko tko se nalazio uz pistu. Moguća katastrofa srećom je izbjegnuta.

>> Kineski putnici morali pogurati zrakoplov

>> Zrakoplov prisilno sletio nakon što je posada osjetila dim

>> Ptice uletjele u motor i prizemljile zrakoplov Croatia Airlinesa s maturantima

Osoblje aerodroma smatra da je za ovakve ispade, koji mogu imati kobne posljedice, odgovorna skupina tinejdžera.

Posljednjih godina bilo je dosta takvih incidenata', kaže Dave Reynolds iz Britanske udruge pilota.

'Ovakva igra laserskim pištoljima ozbiljno je ometanje kritične faze slijetanja aviona i nešto je čime se policija i odgovorne institucije moraju pozabaviti.'

'Takvi incidenti povećavaju mogućnost katastrofe. Srećom, ništa takvoga se nije dogodilo no samo je pitanje vremena kad bi moglo', dodaje Reynolds.