Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne ideje

"Oni će preuzeti sve dok mi spavamo, zbog čega se to skrivalo?!" Tajni dokument razotkrio jezive nuklearne planove jedne države

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ovih su dana procurili povjerljivi dokumenti Pentagona koji su otkrili kako je Kina testirala i rasporedila novu hipersoničnu raketu većeg dometa, koja vjerojatno može izbjeći američku obranu.

U tajnom dokumentu koji je procurio javnost je otkrila ono što je američka obavještajna zajednica već znala - Kina brzo poboljšava svoje kapacitete za napade tisućama kilometara od svojih obala i sprječavanje intervencije Sjedinjenih Država.

Novinar Washington Posta Josh Rogin u telefonskom intervjuu radijskom voditelju Glennu Becku rekao je da ti povjerljivi dokumenti Pentagona otkrivaju kako kineske hipersonične klizne rakete mogu poraziti američke nosače zrakoplova i obrambene sustave projektila.

"Proveli smo trideset godina gradeći nosače zrakoplova i obranu od projektila, a Kinezi su napravili projektil za 1/100.000 cijene, što te stvari čini zastarjelim. On leti brže od zvuka i mogu njime manevrirati da pogodi naše nosače zrakoplova sve do Guama. Pola Pacifika sada nije ulaz za naše nosače zrakoplova ako odluče koristiti ove stvari", poručio je te pitao zbog čega se to skrivalo i istaknuo da se puno toga što je u procurjelim dokumentima treba znati jer se svijet brzo mijenja.

Naglasio je da možda ne bi trebalo stvarati više nosača zrakoplova, već bi trebalo graditi više hipersoničnih projektila.

"Ovo je veliki problem. Oni će preuzeti sve dok mi spavamo. Treba misliti unaprijed, biti ispred neprijatelja, a oni su sada ispred nas", poručio je Rogin.

Pročitajte i ovo Kineski brodovi kod Tajvana POKAZIVANJE SNAGE? Vojne vježbe završile, ali kineski brodovi i avioni i dalje okružuju Tajvan

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe simulacija ili stvarnost? Veliki vojni manevri: Kineski brodovi i zrakoplovi nastavili opsadu Tajvana

U dokumentima koji su procurili otkriveno je da je nova raketa samo jedan dio u brzo rastućem arsenalu koji Peking postavlja dok militarizira sve više Južnog kineskog mora, gradi svoju moćnu flotu, širi svoju nadmoć na pacifičkim otocima i uključuje se u najveće nuklearno jačanje od hladnog rata.

Pročitajte i ovo Kina vježba osvajanje Tajvana - 1 SAD im šalje oružje Kina vježba napad s kopna, zraka i mora, na Tajvanu zabrinuti: "I da nas napadnu, nemamo kamo pobjeći"

Kina gradi otprilike 350 novih silosa za nuklearne projektile, stotine novih nuklearnih bojevih glava i nekoliko novih baza za mobilne raketne bacače koji se mogu nositi s projektilima srednjeg i dugog dometa, također je u ožujku otkrilo izvješće Federacije američkih znanstvenika (FAS).

"Kina nastavlja s programom modernizacije nuklearnog oružja koji je započela 1990-ih i 2000-ih, ali ga značajno proširuje stavljanjem više tipova i većeg broja nuklearnog oružja nego ikada prije", također se navodi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene