New Delhi (Foto: AFP)
New Delhi (Foto: AFP) Foto: Afp

Kvaliteta zraka u indijskome glavnom gradu New Delhiju opet se pogoršala a većina vladinih postaja za praćenje onečišćenosti zraka bilježe rekordno opasne razine, javljaju mediji.


Lokalne vlasti i dalje razmatraju mjere za rješavanje situacije koju zdravstveni stručnjaci opisuju kao alarmantnu.

Vezani članci Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija Zagreb je u petak bio najzagađeniji na svijetu, stručnjaci su konačno objasnili zašto Onečišćenje zraka u Zagrebu Zrak u Zagrebu ponovno loše kvalitete, građanima se savjetuje da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom

Visoki stupanj vlažnosti od oko 98 posto pridonosi smogu nad gradom, rekao je dužnosnik indijskog meteorološkog centra.

U utorak i srijedu očekuje se slaba kiša koja bi mogla raščistiti smog, dodao je meteorolog.

Svake godine u New Delhiju se događa nagli skok u koncentraciji sitnih čestica zagađenosti značajno iznad razine koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra sigurnom.

Snižavanje temperature i nedostatak vjetra zadržavaju te čestice u nizini, stvarajući gust smog.

U nedjelju ujutro ponovno je porasla razina onečišćenosti zraka, a nekoliko postaja zabilježilo je da je razina PM10, odnosno čestica manjih od 10 mikrometara, 50 puta viša od limita WHO-a.

Delhijske vlasti proglasile su izvanredno stanje, zatvorile škole a odrasle sa srčanim tegobama, starije osobe i djecu upozorile da ostanu u svojim kućama.

Vlasti su zabranile ulazak kamiona u grad, građevinske radove te uporabu diesel generatora.

Vlasti kao jednu od mogućih mjera razmatraju i uporabu vatrogasnih vozila koja bi raspršivala vodu kako bi se smanjio smog.(Hina)