Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indijska prijestolnica proglasila je u četvrtak izvanredno stanje zbog zagađenja, dok otrovni smog obavija New Delhi već treći dan zaredom, a kvaliteta zraka pogoršava se iz sata u sat.


Paljenje ilegalnih usjeva na farmama u državama koje okružuju New Delhi, ispušni plinovi iz vozila u gradu s ograničenim javnim prijevozom i prašina od građevinskih radova prouzročili su tu krizu, koja se pojavljuje svake godine.

Vezani članci Hotel u kojem je izbio požar (Foto: AFP) U požaru hotela u New Delhiju poginulo najmanje 17 ljudi New Delhi (Foto: AFP) Onečišćenost zraka u New Delhiju opet na alarmantnoj razini

Ove godine tom problemu pogoduju i vremenski uvjeti bez daška vjetra i oborina, priopćila je meteorološka služba.

Stanovnici se žale na glavobolje, kašalj i da ih peku oči.

"Želio bih poručiti ljudima da će središnja vlada učiniti sve što je moguće kako bi došlo do poboljšanja kvalitete zraka u Delhiju", rekao je savezni ministar za okoliš Harsh Vardhan. Vlasti su suočene s kritikama zbog toga što nisu poduzele korake za rješavanje tog problema koji se javlja svake godine.

New Delhi je u srijedu naredio zatvaranje svih škola do kraja tjedna kako bi zaštitio dišne puteve djece zbog strašnog zagađenja. "Zbog pogoršanja kvalitete zraka u Delhiju ne može biti kompromisa oko zdravlja djece. Naredili smo zatvaranje svih škola u Delhiju do nedjelje", napisao je Manish Sisodia, zamjenik glavnog ministra regije Delhija.

Grad će od idućeg tjedna ograničiti vožnju automobilima. Od ponedjeljka se uvodi vožnja "par-nepar". Kamionima je već zabranjen ulazak u grad, građevinski su radovi zaustavljeni i cijene parkirne karte učetverostručile su se kako bi se prisilili građani da koriste javni prijevoz.

Međutim, stručnjaci kažu da te mjere neće donijeti trenutno olakšanje.

New Delhi s oko 19 milijuna stanovnika Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno svrstava među najzagađenije gradove na svijetu, a izgleda da planovi za poboljšanje kvalitete zraka zasad ne daju rezultate.

Smog je okovao grad i liječnici su upozorili na zdravstvenu krizu savjetujući građanima da ne izlaze van ako nije nužno.

Čelnik New Delhija Arvind Kejriwal rekao je da je grad postao "plinska komora". (Hina)