Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Giganti vojne misli"

Banožić o istrazi pada letjelice: "Sada već doznajemo na koje se načine to trebalo odigrati"

"Definitivno možemo zaključiti da je dron došao s ukrajinskog teritorija. Kome je on u tom trenutku pripadao i na je koji način lansiran i zašto je lansiran, to treba utvrditi istraga", izjavio je ministar Banožić o padu letjelice.

Ministar obrane Mario Banožić susreo se sa zapovjednikom 31. borbenog krila AVIANO brigadnim generalom Jasonom Baileyem na Plesu. Podsjetimo, hrvatski borbeni avioni MIG-ovi i danas će zajedno s američkim F-16, prelijetati područje iznad istočne i središnje Hrvatske.

"Razgovarali smo s američkim zapovjednikom o zajedničkim obukama zrakoplovnih snaga. Ovo je prva od dvije planirane obuke", kazao je Banožić. "Kroz ovakve aktivnosti vidi se spremnost naših snaga. S generalom smo razgovarali i o situaciji o Ukrajini", napomenuo je ministar. Komentirao je prelete borbenih aviona. 

"Hrvatsko nebo u ovom trenutku čuvaju hrvatske snage sa saveznicima. Snaga preleta daje sigurnost građanima i ona situacija koju smo imali u četvrtak, kada je doletio dron opremljen određenom bombom bila je jedna naučena lekcija za sustav NATO-članica, Rumunjske i Mađarske, na koji način držati sustav u pripravnosti i da je rat u Ukrajini sasvim blizu nas", istaknuo je ministar. 

Američki general kazao je kako je cilj zajedničke obuke uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora, kao i zadaća odvraćanja.

"Reakcija je bila nemoguća"

Ministar je potom odgovarao na pitanja novinara o paloj letjelici. 

"Dron je definitivno došao s ukrajinskog teritorija, a zašto je lansiran i tko ga je lansirao to treba utvrditi istraga. Sama dinamika iznošenja informacija moglo bi izazvati konfuziju, pa ću se vratiti na početak i na izjave od petka. U interesu javnosti rečeno je što se dogodilo. Imamo 95 posto projektila te letjelice, uskoro ćemo ga pokazati javnosti", kazao je ministar. 

"Ja sam imao brojne razgovore, kako bi se utvrdilo od kuda je dron mogao poletjeti. Siguran sam da ćemo doći do odgovora što se dogodilo. Na radarskom sustavu taj objekat je bio manje od sedam minuta i bilo kakva reakcija je bila nemoguća", napomenuo je. 

"Događaj od četvrtka osvjestio nas je da je rat blizu nas", ponovio je, a potom opleo po predsjedniku.

"Ono što se dogodilo u hrvatskom medijskom prostoru je prežalosno. Da postoje ljudi koji su išli dezinformirati javnost. Unatoč tome što je bila presica, par sati nakon toga giganti vojne misli su dali oprečne informacije i ispalo je da sam ja taj koji sluša nestručne ljude. Koji je bio interes da to čine?", kazao je Banožić.

Znakovlja na letjelici

Potom se vratio na kronologiju događaja. 

"Sve što je u tom trenutku upućivalo, a saznali smo još tu noć da je riječ o Tupoljevu 141. Iz otvorenih izvida mogli smo saznati da je riječ o izvidničkoj letjelici koja je imala namjenu 60-ih, 70 ih godina, ali bila je izbačena iz sustava sovjetskih zemalja i vraćena 2014. godine u sustav ukrajinske vojske prilikom borbi u Donbasu.

Možemo ustvrditi da postoje određena znakovlja na letjelici. Daljnja istraga je u petak dala određena saznanja, da su se na pojedinim fragmentima nalazili tragovi eksploziva pa je tad promijenjena slika da nije riječ o izvidnici, nego da postoji mogućnost određene modifikacije. Istražitelji usu u subotu utvrdili da postoje fragmenti koji upućuju da je bila i aviobomba.

Nakon što se tome pristupilo uz oba podatka, išlo se iz sigurnosnih razloga isprazniti paviljon te je mehanizacija dovedena kako bi se počelo otkopavati oko same letjelice i tako pristupili bočno jer nismo znali što će nas očekivati.

Protuzračna obrana nije loša, ona ima svojih ograničenja, a to vam je sve rezultat neulaganja prijašnjih Vlada u Hrvatsku vojsku", istaknuo je. 

Aludirao je da već imaju informacije s kojim ciljem je na Zagreb pala letjelica.  

"Sada već doznajemo na koje se sve načine to trebalo odigrati", otkrio je ministar. 

"Objekat je bio primijećen i u Rumunjskoj i u Mađarskoj, ali treba se vidjeti zašto se nije reagiralo", dodao je. Na pitanje je li Hrvatska poslala Ukrajini haubice, ministar je rekao kako to nije točno.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene