Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak pregovora

Odlučujući sastanak u pregovorima Srbije i Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstva Srbije i Kosova predvođena premijerima stigli su petak oko podneva na sastanak s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton na novi krug pregovora o stupnju autonomije za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je prije početka sastanka kako očekuje da će se sporazum postići. 'Nadam se da će 10. krug pregovora biti odlučujući za postizanje ovog važnog sporazuma za naše dvije države i dva naroda. Nadam se da je Srbija dobro promislila i da će danas prihvati sporazum kako bismo mogli početi s njegovom provedbom', rekao je Thaci dodajući da će bilo kakav sporazum biti u skladu s kosovskim zakonima i ustavom.

>>Srbiji ponuđeno 'nešto povoljnije' rješenje o Kosovu

S Thacijevim stajalištima ne slaže se savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić. 'Hashim Thaci stalno manipulira s javnošću i iznosi neistine po pitanju sadržaja prijedloga o kojem se razgovora. Zajednica srpskih općina imat će izvršne ovlasti, naročito što se tiče policije na sjeveru i to kroz izbor zapovjednika, što će biti u izravnoj nadležnosti zajednice. To je condicio sine qua non za srpsku stranu. ZSO će također imati izvršne ovlasti i u zdravstvu i školstvu', rekao je Đurić, dodajući da kosovske snage sigurnosti neće moći biti nazočne na sjeveru Kosova bez odobrenja NATO-a i suglasnosti srpske zajednice.

Prema diplomatskim izvorima, na stolu je sporazum od 15 točaka koji je predložila Caherine Ashton uzimajući u obzir stajališta obiju strana. Većina točaka se odnosi na zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova.

Prema tom prijedlogu zajednica četiriju općina sa srpskom većinom - Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečane i Leposavić - imala bi statut, a njezine ovlasti bit će u skladu s europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i s kosovskim zakonima. Zajednica bi mogla imati i dodatne ovlasti ako im to daju središnje vlasti u Prištini.

U vezi s policijom, jednom od najspornijih točaka, predviđeno je da će regionalna policija u tom području biti u okviru kosovske policije i primati plaće od kosovske policije. Zapovjednika regionalne policije, koji će biti kosovski Srbin, imenovalo bi ministarstvo unutarnjih poslova Kosova s liste koju predlažu načelnici četiriju srpskih općina.

Sastav policije mora održavati etnički sastav stanovništva.

Pravosudni sustav također bi trebao biti uključen u kosovski pravosudni sustav s tim da će kosovski Žalbeni sud osnovati ispostavu sa sjedištem u Sjevernoj Mitrovici s panelom sudaca, kosovskih Srba.

Najsporniji dio prijedloga odnosi se na odredbu da se obje strane obvezuju da neće blokirati i da neće ohrabrivati druge zemlje da blokiraju članstvo i jedne i druge strane u međunarodnim organizacijama. Za Srbiju je taj prijedlog neprihvatljiv i ističe da taj zahtjev zapravo znači da se od Beograda traži priznanje kosovske neovisnosti. Očekuje se da će se na ovom sastanku taj prijedlog donekle promijeniti kako bi postao prihvatljiv za Srbiju i da ne bude neprihvatljiv za Kosovo. Prema nekim izvorima, u sporazumu bi stajalo da se dvije strane neće blokirati u europskim integracijama.(Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora Aleksandar Vučić Sporazum Srbije i Kosova Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene