Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pažljivo s klimom

Stiže prvi toplinski val, temperature bi mogle dosegnuti 37 stupnjeva: Liječnici savjetuju kako se zaštititi

Aktualno Galerija Jozo Brkić, liječnik Jozo Brkić, liječnik Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Prvi toplinski val, ilustracija - 3 Prvi toplinski val, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prvi toplinski val, ilustracija - 2 Prvi toplinski val, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prvi toplinski val, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Stiže prvi toplinski val, u četvrtak temperature mogu ići i do 37 stupnjeva. Iako na prvu zvuči kao stvoreno za plažu, liječnici šalju upozorenja radi zaštite zdravlja - i za mlađe i za starije osobe.

More, plaža, kupanje... Spas od vrućina tražio se plivanjem, hladom, a naravno ništa ni bez zaštitnog faktora. U 15 sati u ponedjeljak najtoplije je bilo u Karlovcu - 32 stupnja. I u ostatku Hrvatske tražio se način kako se rashladiti.

Dok je jednima prekrasno vani, drugi su zaštitu potražili ispod otvorenog kišobrana. Splićanin Ante u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Valentine Baus kaže da obožava ovakvo vrijeme, a onima koji nisu kao on - preporučuje da "idu u frižider".

S njim se liječnici baš i ne bi složili. Šalju upozorenje jer dolazi toplinski val. U četvrtak najavljuju i do 37 stupnjeva. Savjet i mladima i starima.

"U vrijeme između 10 i 17 sati, posebno između 11 i 16, neka ne izlaze van ako nije nužno", upozorava Tanja Ćorić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Posebno treba paziti kad je auto u pitanju

Posebno treba pripaziti kad je automobil u pitanju.

"Ako su vani temperature iznad 30 stupnjeva, oko 35, auto stoji na suncu - tu jako brzo dolazi do porasta temperature, vrlo visokih - iznad 50, jer to je princip staklenika i zato još jednom upozoravamo sve da nikoga ne ostavljaju u autu", dodaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napokon ljeto Stiže toplinski val: Četiri skupine građana posebno su ugrožene, važno je imati na umu ove savjete

Visoke temperature neće dugo potrajati.

"Toplinski val trajat će do petka u kontinentalnom dijelu. Poslijepodne će doći do pljuskova, grmljavine i umjerenog pada temperature, što će se u noći na subotu proširiti na Jadran", otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Dakle, prvo paklene vrućine, a potom opet pogoršanje vremena za vikend.

Liječnici protiv klima na niskim temperaturama

Po ovim vrućinama ljudi često pretjeraju s rashlađivanjem pa klimu postave na jako niske temperature. Klimu bi bilo najbolje postaviti otprilike do sedam stupnjeva manje nego što je temperatura vani.

Jozo Brkić, liječnik iz Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, navodi da su najugroženije skupine djeca, trudnice, starije osobe, kronični bolesnici. Oni su najranjiviji i najosjetljiviji.

"Bilo bi dobro izbjegavati biti u podne s djecom na plaži, izbjegavati to ili biti u hladu. Razdoblje od 10 do 17 sati se ne preporučuje, pogotovo za starije osobe. Za njih je vrijeme prije ili poslije tog razdoblja", rekao je.

Previše ohlađeni prostori loše utječu na naše zdravlje

Navodi kako klimatizirani prostori loše utječu na naše zdravlje.

"Bez obzira na godine, imali smo primjere mladih osoba koje su izašle iz niskih temperatura ili preklimatiziranih vozila na visoku temperaturu i znale su kolabirati, srušiti se", rekao je Brkić.

"Isto kao i kad uđete vrući u hladnu vodu na moru, organizam doživi šok, pa se zna dogoditi da organizam reagira kako ne bi trebao. Treba obratiti pozornost i ne spuštati temperature prenisko, možda prije završetka puta koji kilometar ugasiti klimu da se organizam privikne, pa će izlazak biti sigurniji", dodaje.

Pročitajte i ovo Toplinski val u Indiji Temperature do 45 stupnjeva Toplinski val u nekoliko dana ubio gotovo stotinu ljudi: "Ovakvo što nikada se nije dogodilo"

Preporučuje laganu hranu, voće i povrće, bez puno masnoće.

"Dosta tekućine, vode i izotonične napitke. Treba izbjegavati kavu, kofein, kola pića, alkohol. I posebno bih napomenuo za starije osobe koji nemaju osjećaj žeđi - preporuka je da ih se pomalo nutka, trebaju piti makar i ne bili žedni", zaključio je Brkić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene